Новоизабрани потпредсједник Републике Српске (РС) Емил Влајки изјавио је да ће његов приоритет у наредне четири године бити очување уставне позиције Српске, њене економске одрживости, борба против криминала, те развијање специјалних и паралелних веза са свим земљама региона, прије свега са Хрватском.Он је у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске – Срна рекао да ће подржати новоизабраног предсједника РС Милорада Додика, уколико буде радио како је обећао у изборној кампањи, односно уколико се супротстави сваком преносу надлежности РС и пружи подршку успостављању хрватског ентитета у БиХ.

„Медији у Федерацији БиХ су негативно коментарисали такав мој став, често малициозно истичући моје изјаве појединим новинама из РС да ћу Додика подржати ‘душом и тијелом’ у њеном очувању. Ја живим у РС и заклетву ћу полагати пред њеном скупштином, тако да је сасвим нормално да се залажем за њен опстанак. Уколико су обећања господина Додика била само предизборна флоскула, он ће у мени имати опозицију“, поручио је Влајки.

Када је у питању позиција РС у оквиру БиХ, Влајки је рекао да су њени капацитети за очување постојећих надлежности слаби, прије свега због лоше економске ситуације, из чега проистичу и остале слабости, али и због тога што међународна заједница предвођена САД, жели исламизацију простора западног Балкана.

„Упркос свим надлежностима које су пренесене, још увијек постоји механизам ентитетског гласања у Представничком дому парламента БиХ који осигурава опстанак РС“, истакао је Влајки.

Говорећи о уставним промјенама у БиХ, новоизабрани потпредсједник РС је нагласио да, колики год њихов обим буде, оне не смију дозволити увођење принципа „један човјек – један глас“ и морају афирмисати постојање РС као ентитета који има самосвојност и право да преко ентитетског гласања ту самосвојност очува.

На питање каква треба да буде позиција Хрвата у процесу уставних промјена у БиХ, Влајки је рекао да се и Хрватима, као конститутивном народу мора дозволити да имају своју територијалну јединицу, али да се она ни на који начин не може формирати на рачун РС.

„Под тим подразумијевам хрватски ентитет. Ако је ФБиХ направљена спајањем бивше Херцег-Босне и бошњачке територије, не видим зашто се она по том принципу не би могла и разложити“, нагласио је Влајки.

Према његовим ријечима, трећи ентитет треба да обухвата кантоне са хрватском већином, а максималистички захтјеви појединих хрватских политичара из ФБиХ, по којима би у њега требало да се укључе и дијелови Посавине и средње Босне, нису могући.

Он је изразио песимизам по питању постизања озбиљног договора странака о формирању власти на нивоу БиХ, због чега ће, како је оцијенио, односи у њеним институцијама и у наредне четири године задржати статус кво.

„С једне стране имамо препознатљиве бошњачке тенденције, са друге српске представнике који се удружују са хрватским у покушају да створе блок који би се бошњачком супротставио. Чини ми се да су то ‘рогови у врећи’ и да се неће сложити ни око једног битнијег питања. Такође, новоизабрани бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић несвјесно продужава негативан однос према Србима својим изјавама како је Армија БиХ у четири године ратовања учинила мање него Срби за један сат у Сребреници, што уопште не води помирењу“, сматра Влајки.

Ostavi poruku