Novoizabrani potpredsjednik Republike Srpske (RS) Emil Vlajki izjavio je da će njegov prioritet u naredne četiri godine biti očuvanje ustavne pozicije Srpske, njene ekonomske održivosti, borba protiv kriminala, te razvijanje specijalnih i paralelnih veza sa svim zemljama regiona, prije svega sa Hrvatskom.On je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske – Srna rekao da će podržati novoizabranog predsjednika RS Milorada Dodika, ukoliko bude radio kako je obećao u izbornoj kampanji, odnosno ukoliko se suprotstavi svakom prenosu nadležnosti RS i pruži podršku uspostavljanju hrvatskog entiteta u BiH.

„Mediji u Federaciji BiH su negativno komentarisali takav moj stav, često maliciozno ističući moje izjave pojedinim novinama iz RS da ću Dodika podržati ‘dušom i tijelom’ u njenom očuvanju. Ja živim u RS i zakletvu ću polagati pred njenom skupštinom, tako da je sasvim normalno da se zalažem za njen opstanak. Ukoliko su obećanja gospodina Dodika bila samo predizborna floskula, on će u meni imati opoziciju“, poručio je Vlajki.

Kada je u pitanju pozicija RS u okviru BiH, Vlajki je rekao da su njeni kapaciteti za očuvanje postojećih nadležnosti slabi, prije svega zbog loše ekonomske situacije, iz čega proističu i ostale slabosti, ali i zbog toga što međunarodna zajednica predvođena SAD, želi islamizaciju prostora zapadnog Balkana.

„Uprkos svim nadležnostima koje su prenesene, još uvijek postoji mehanizam entitetskog glasanja u Predstavničkom domu parlamenta BiH koji osigurava opstanak RS“, istakao je Vlajki.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, novoizabrani potpredsjednik RS je naglasio da, koliki god njihov obim bude, one ne smiju dozvoliti uvođenje principa „jedan čovjek – jedan glas“ i moraju afirmisati postojanje RS kao entiteta koji ima samosvojnost i pravo da preko entitetskog glasanja tu samosvojnost očuva.

Na pitanje kakva treba da bude pozicija Hrvata u procesu ustavnih promjena u BiH, Vlajki je rekao da se i Hrvatima, kao konstitutivnom narodu mora dozvoliti da imaju svoju teritorijalnu jedinicu, ali da se ona ni na koji način ne može formirati na račun RS.

„Pod tim podrazumijevam hrvatski entitet. Ako je FBiH napravljena spajanjem bivše Herceg-Bosne i bošnjačke teritorije, ne vidim zašto se ona po tom principu ne bi mogla i razložiti“, naglasio je Vlajki.

Prema njegovim riječima, treći entitet treba da obuhvata kantone sa hrvatskom većinom, a maksimalistički zahtjevi pojedinih hrvatskih političara iz FBiH, po kojima bi u njega trebalo da se uključe i dijelovi Posavine i srednje Bosne, nisu mogući.

On je izrazio pesimizam po pitanju postizanja ozbiljnog dogovora stranaka o formiranju vlasti na nivou BiH, zbog čega će, kako je ocijenio, odnosi u njenim institucijama i u naredne četiri godine zadržati status kvo.

„S jedne strane imamo prepoznatljive bošnjačke tendencije, sa druge srpske predstavnike koji se udružuju sa hrvatskim u pokušaju da stvore blok koji bi se bošnjačkom suprotstavio. Čini mi se da su to ‘rogovi u vreći’ i da se neće složiti ni oko jednog bitnijeg pitanja. Takođe, novoizabrani bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nesvjesno produžava negativan odnos prema Srbima svojim izjavama kako je Armija BiH u četiri godine ratovanja učinila manje nego Srbi za jedan sat u Srebrenici, što uopšte ne vodi pomirenju“, smatra Vlajki.

Ostavi poruku