Ukoliko se sada prekrši princip rotacije predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i uspostavi pravilo na kom insistira SDP BiH, a dijelom i SDA, da predsjedavajućeg daje stranka koja ima najviše glasova, to će onda uvijek biti neka stranka iz Sarajeva, upozorio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

„To znači ne samo da to neće biti neko iz hrvatskih partija, već sutra, prekosutra, ili u idućih deset godina, to neće biti neko iz RS. Na toj priči o rotaciji mi branimo princip na kojem će, u doglednom vremenu, opet neko iz RS moći birati predsjedavajućeg. Ako od toga odustanemo, možda više nikad, dok postoji ovakva struktura, predsjedavajući neće moći biti neko iz RS“, istakao je Radojičić.

On je za „Nezavisne novine“ ponovio da će SNSD istrajati na podršci Hrvatima za dobijanje pozicije predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. „Radi se o odbrani principa rotacije, a to je odbrana principa RS. Nije riječ o interesu neke hrvatske partije, nego RS. Interes RS je zadržavanje principa rotacije“, objasnio je potpredsjednik SNSD-a.

Na pitanje zbog čega SNSD kao lijeva stranka snažno insistira na nacionalnom, a ne na građanskom modelu uređenja BiH, Radojičić je objasnio da je građanska koncepcija nešto što se načelno u savremenoj politici može smatrati visokim demokratskim dostignućem, ali u zemljama u kojima je to moguće.

„To su zemlje koje nemaju talog građanskog rata iza sebe, zemlje koje nemaju međunacionalne i etničke konflikte, kakvi su kod nas bili, i zemlje u kojima ne postoji određeno nepovjerenje među ljudima. Načelno, građanska država je neki ideal, ali naprosto u BiH kakva je ona danas, to je fikcija. Ne zato što bih to htio ja ili neko drugi, već zato što je splet okolnosti takav“, ocijenio je Radojičić.

On je konstatovao da je Dejtonski sporazum jedini kompromis u ovom trenutku i na vidiku nema nekog novog dogovora o ustavnom uređenju u BiH koje bi bilo išta drugačije i maksimum o kojem se može govoriti je samo blaga popravka pojedinih elemenata Dejtonskog ustava.

„Svi koji su iole dobro informisani o BiH znaju kakav je realitet i ne govore o građanskoj opciji. O njoj govore samo oni koji su apsolutno neinformisani. Ako govorimo o domaćim faktorima koji se zalažu za građansku državu, te opcije, uglavnom, dolaze iz Sarajeva i to iz ugla, kako ih mi vidimo odavde, opet, unitarne koncepcije. Mi ih ne vidimo kao iskreno zalaganje za građansku varijantu države koja bi funkcionisala kao neke nordijske zemlje, već samo kao drugu stranu medalje koja se zove unitarna BiH s nečijom dominacijom“, naglasio je Radojičić.
On je dodao da se SNSD i SDP slažu u stvarima koje su zajedničke za socijaldemokratiju, što znači da se obje partije zalažu za socijalnu pravdu, jednakost ljudi, toleranciju, otvoreniji su prema nekim modernim trendovima, nego što su to konzervativne ili desničarske partije, ali se ne slažu oko uređenja BiH i to je ono što ih dijeli.

„Razlika između nas je u pogledu na unutrašnje uređenje BiH – centralizovano ili decentralizovano, kao što je razlika između desnih partija, jer i desne partije iz Banjaluke su za decentralizaciju, a desne partije iz Sarajeva za centralizovanu BiH… U BiH možete govoriti da i desne i lijeve partije u Banjaluci isto gledaju na uređenje BiH kao što i lijeve i desne iz Sarajeva, ako sklonite površinski sloj, isto gledaju na uređenje BiH kao centralizovane države. Ovdje ima razlike između ljevice i desnice samo na relaciji Sarajevo – Banjaluka, a vrlo malo na relaciji unutar Sarajeva ili unutar Banjaluke“, istakao je Radojičić.

Komentarišući činjenicu da je SDP BiH na neki način miljenik međunarodne zajednice, jer se deklarišu kao građanska partija, Radojičić je rekao da je nesumnjivo da je za Zapad vrlo pitka priča o političkoj partiji koja se samoproglasi kao multietnička i koja formalno zastupa građansku opciju.

„To su, marketinški gledano, jako zanimljive stvari za Zapad. Međutim, problem je što ta platforma ne odgovara našem mentalitetu i što je ona sasvim drugačije shvaćena iznutra. Dobro informisani stranci, dobro to i razumiju. Ima, nažalost, i onih koji nisu informisani, i kojima to sve djeluje jako prihvatljivo, i koji to onda prihvataju zdravo za gotovo. Svi oni koji se razumiju u BiH znaju da to nije realna opcija i da je to čisti politički marketing SDP-a“, istakao je Radojičić.

Ostavi poruku