Уколико се сада прекрши принцип ротације предсједавајућег Савјета министара БиХ и успостави правило на ком инсистира СДП БиХ, а дијелом и СДА, да предсједавајућег даје странка која има највише гласова, то ће онда увијек бити нека странка из Сарајева, упозорио је предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) и потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић.

„То значи не само да то неће бити неко из хрватских партија, већ сутра, прекосутра, или у идућих десет година, то неће бити неко из РС. На тој причи о ротацији ми бранимо принцип на којем ће, у догледном времену, опет неко из РС моћи бирати предсједавајућег. Ако од тога одустанемо, можда више никад, док постоји оваква структура, предсједавајући неће моћи бити неко из РС“, истакао је Радојичић.

Он је за „Независне новине“ поновио да ће СНСД истрајати на подршци Хрватима за добијање позиције предсједавајућег Савјета министара БиХ. „Ради се о одбрани принципа ротације, а то је одбрана принципа РС. Није ријеч о интересу неке хрватске партије, него РС. Интерес РС је задржавање принципа ротације“, објаснио је потпредсједник СНСД-а.

На питање због чега СНСД као лијева странка снажно инсистира на националном, а не на грађанском моделу уређења БиХ, Радојичић је објаснио да је грађанска концепција нешто што се начелно у савременој политици може сматрати високим демократским достигнућем, али у земљама у којима је то могуће.

„То су земље које немају талог грађанског рата иза себе, земље које немају међунационалне и етничке конфликте, какви су код нас били, и земље у којима не постоји одређено неповјерење међу људима. Начелно, грађанска држава је неки идеал, али напросто у БиХ каква је она данас, то је фикција. Не зато што бих то хтио ја или неко други, већ зато што је сплет околности такав“, оцијенио је Радојичић.

Он је констатовао да је Дејтонски споразум једини компромис у овом тренутку и на видику нема неког новог договора о уставном уређењу у БиХ које би било ишта другачије и максимум о којем се може говорити је само блага поправка појединих елемената Дејтонског устава.

„Сви који су иоле добро информисани о БиХ знају какав је реалитет и не говоре о грађанској опцији. О њој говоре само они који су апсолутно неинформисани. Ако говоримо о домаћим факторима који се залажу за грађанску државу, те опције, углавном, долазе из Сарајева и то из угла, како их ми видимо одавде, опет, унитарне концепције. Ми их не видимо као искрено залагање за грађанску варијанту државе која би функционисала као неке нордијске земље, већ само као другу страну медаље која се зове унитарна БиХ с нечијом доминацијом“, нагласио је Радојичић.
Он је додао да се СНСД и СДП слажу у стварима које су заједничке за социјалдемократију, што значи да се обје партије залажу за социјалну правду, једнакост људи, толеранцију, отворенији су према неким модерним трендовима, него што су то конзервативне или десничарске партије, али се не слажу око уређења БиХ и то је оно што их дијели.

„Разлика између нас је у погледу на унутрашње уређење БиХ – централизовано или децентрализовано, као што је разлика између десних партија, јер и десне партије из Бањалуке су за децентрализацију, а десне партије из Сарајева за централизовану БиХ… У БиХ можете говорити да и десне и лијеве партије у Бањалуци исто гледају на уређење БиХ као што и лијеве и десне из Сарајева, ако склоните површински слој, исто гледају на уређење БиХ као централизоване државе. Овдје има разлике између љевице и деснице само на релацији Сарајево – Бањалука, а врло мало на релацији унутар Сарајева или унутар Бањалуке“, истакао је Радојичић.

Коментаришући чињеницу да је СДП БиХ на неки начин миљеник међународне заједнице, јер се декларишу као грађанска партија, Радојичић је рекао да је несумњиво да је за Запад врло питка прича о политичкој партији која се самопрогласи као мултиетничка и која формално заступа грађанску опцију.

„То су, маркетиншки гледано, јако занимљиве ствари за Запад. Међутим, проблем је што та платформа не одговара нашем менталитету и што је она сасвим другачије схваћена изнутра. Добро информисани странци, добро то и разумију. Има, нажалост, и оних који нису информисани, и којима то све дјелује јако прихватљиво, и који то онда прихватају здраво за готово. Сви они који се разумију у БиХ знају да то није реална опција и да је то чисти политички маркетинг СДП-а“, истакао је Радојичић.

Ostavi poruku