Stopa oboljelih od malignih oboljenja na Kosovu i Metohiji u posljednjoj deceniji uvećana je za 200 odsto, podaci su nevladine organizacije „Milosrdni anđeo“ iz Kosovske Mitrovice.Samo u toku prošle godine na prostoru ove srpske pokrajine registrovano je 135 novih slučajeva različitih oblika karcinoma, a među oboljelima sve češće se pojavljuju djeca, ali i lica starosti od 40 do 50 godina.

Najugroženije područje je oblast Prokletija, gdje je tokom NATO bombardovanja 1999. godine bačen veliki broj bombi sa osiromašenim uranijumom koje su, tvrde u „Milosrdnom anđelu“, direktan uzročnik pojave različitih vrsta karcinoma.

Predsjednik „Milosrdnog anđela“ doktor Nebojša Srbljak izjavio je da su pacijenti onkoloških odjeljenja sve češće djeca, ali i ljudi starosti od 40-50 godina, prenosi KiM radio.

„Ovo su podaci o ljudima koji imaju osiguranje Srbije i koji u Mitrovicu dolaze kao u referentnu ustanovu. Maligna oboljenja počela su da se javljaju kod lica starosti od 40-50 godina. Ima i dece i porast malignih oboljenja kod njih je velik. To su obično oboljenja hematopoeznog sistema, povećan je broj urođenih mana i malformacija, kao i spontanih abortusa“, rekao je Srbljak.

On je istakao da u mitrovačkoj bolnici ne postoje uslovi za liječenje djece, tako da njihovo liječenje preuzimaju zdravstvene institucije u Beogradu.

„Hemioterapija koja se prima u dečijem uzrastu je vrlo specifična tako da se obično ta deca leče na onkološkom odeljenju u Tiršovoj ili Institutu za majku i dete u Beogradu. Odrasli pacijenti se leče hemioterapijom. Nema radio terapije odnosno terapije zračenja. Otvaranje Centra za onkologiju u Kosovskoj Mitrovici gde će ljudima moći da se pruže adekvatne terapijske metode Vladi Srbije mora biti jedan od prioriteta“, istakao je Srbljak.

Prema istraživanjima nevladine organizacije „Milosrdni anđeo“, pojava malignih oboljenja na Kosmetu je poprimila epidemiološke razmjere. Pouzdano se zna da je 1999. godine na teritoriju nekadašnje SR Jugoslavije bačeno 30.000 zrna osiromašenog uranijuma, a neki podaci govore da je riječ o 10 tona ove radioaktivne supstance.

Ostavi poruku