Ni Ratko Mladić, ni Goran Hadžić ne kriju se u objektima koji su pod kontrolom Ministarstva odbrane i Vojske, i niko od pripadnika Ministarstva i Vojske ni na koji način ne učestvuje u njihovom skrivanju, izjavio je direktor Vojnobezbednosne agencije /VBA/ u Srbiji Svetko Kovač.„Mogu da kažem da je Mladić 1. jula 2002. napustio vojne objekte i od tada nemamo nijednu indiciju da je boravio u vojnim objektima ili stanovima pripadnika Vojske i Ministarstva“, rekao je Kovač za beogradski dnevnik „Danas“.

Govoreći o glavnim bezbjednosnim prijetnjama i izazovima, Kovač je naveo da potencijalnu prijetnju predstavlja mogućnost ekstremističkih i terorističkih ugrožavanja jedinica Vojske Srbije, posebno u Kopnenoj zoni bezbjednosti i naglasio da ove godine nije zabilježen nijedan ovakav slučaj.

„Takođe, pretnju, ali relativno niskog nivoa, predstavljaju korupcija i neadekvatan smeštaj ubojnih sredstava“, rekao je Kovač.

On je objasnio da je korupcija najčešće prisutna u oblasti zdravstva i vojne obaveze i naveo da su tokom ove godine podnijete krivične prijave protiv 172 osobe, od kojih je osam iz sistema odbrane i terete se za primanje mita, a stalo su civili osumnjičeni za davanje mita.

Kovač je istakao da je bezbjednosna situacija u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije relativno stabilna.

„Tokom ove godine nije bilo značajnijih bezbednosnih problema, a u odnosu na prethodnu godinu znatno je smanjen broj slučajeva zloupotrebe službenog položaja i korupcije. Takođe, nije registrovan nijedan slučaj organizovane kriminalne delatnosti“, rekao je Kovač.

Ostavi poruku