Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Приштина избјегава дијалог са Београдом.„Чињеница је да албанска страна избегава дијалог и да га практично одлаже, јер јој не одговара. То је више него видљиво, иначе би дијалог већ почео“, рекао је Тадић у интервјуу за београдске „Вечерње новости“.

Поводом замјерки што се током дијалога неће разговарати о статусу, Тадић је рекао да га „уопште не занима форма разговора, нити наслов“, већ будуће рјешење.

„Желим да решимо историјски конфликт Срба и Албанаца. Да ставимо тачку на убиства, протеривања и паљевину. У потрази за компромисом спремни смо да разговарамо са Албанцима о свим проблемима који нас тиште на Косову“, нагласио је Тадић.

Предсједник Србије оцијенио је да „има начина да се гаје добри односи са Приштином, а да се не призна Косово“, и закључио како је и сам дијалог у који се улази форма добрих односа.

Тадић је рекао да би Србија признала Косово тек онда када би донијела акт на сједници Владе о признавању Косова, а то се, како је нагласио, неће десити.

Уочи доласка главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца у Београд у понедјељак Тадић је рекао да не постоји ништа ново што би „он могао да добије“, јер је дневно информисан о читавом процесу сарадње.

„Право питање је да ли је Ратко Младић у Србији. Ја се надам да јесте и верујем да се приближавамо завршетку сарадње са Трибуналом“, рекао је Тадић.

Он је рекао да је Србија спремна на повлачење тужбе против Хрватске, али да није сигуран да је у овом тренутку и Хрватска спремна да повуче тужбу против Србије.

„У сваком случају, ЕУ подржава повлачење тужби, али наглашавам да повлачење тужби не значи да се одустаје од кажњавања злочинаца. Напротив, кривци треба да одговарају у редовном судском поступку“, истакао је предсједник Србије.

Тадић рекао је да у кризи, која још траје и коју сваки грађанин осјећа на својој кожи, сви морају бити солидарни и да нико у власти не смије примити већу плату.

„Зато док траје криза и док сам ја председник, ни ја, ни премијер, ни министри неће примати веће плате, а мере штедње у свим државним институцијама биће још ригорозније. Што се тиче свих других запослених грађана Србије потпуно се залажем да им се плате повећавају у складу са могућностима“, поручио је Тадић.

Ostavi poruku