Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Priština izbjegava dijalog sa Beogradom.„Činjenica je da albanska strana izbegava dijalog i da ga praktično odlaže, jer joj ne odgovara. To je više nego vidljivo, inače bi dijalog već počeo“, rekao je Tadić u intervjuu za beogradske „Večernje novosti“.

Povodom zamjerki što se tokom dijaloga neće razgovarati o statusu, Tadić je rekao da ga „uopšte ne zanima forma razgovora, niti naslov“, već buduće rješenje.

„Želim da rešimo istorijski konflikt Srba i Albanaca. Da stavimo tačku na ubistva, proterivanja i paljevinu. U potrazi za kompromisom spremni smo da razgovaramo sa Albancima o svim problemima koji nas tište na Kosovu“, naglasio je Tadić.

Predsjednik Srbije ocijenio je da „ima načina da se gaje dobri odnosi sa Prištinom, a da se ne prizna Kosovo“, i zaključio kako je i sam dijalog u koji se ulazi forma dobrih odnosa.

Tadić je rekao da bi Srbija priznala Kosovo tek onda kada bi donijela akt na sjednici Vlade o priznavanju Kosova, a to se, kako je naglasio, neće desiti.

Uoči dolaska glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u Beograd u ponedjeljak Tadić je rekao da ne postoji ništa novo što bi „on mogao da dobije“, jer je dnevno informisan o čitavom procesu saradnje.

„Pravo pitanje je da li je Ratko Mladić u Srbiji. Ja se nadam da jeste i verujem da se približavamo završetku saradnje sa Tribunalom“, rekao je Tadić.

On je rekao da je Srbija spremna na povlačenje tužbe protiv Hrvatske, ali da nije siguran da je u ovom trenutku i Hrvatska spremna da povuče tužbu protiv Srbije.

„U svakom slučaju, EU podržava povlačenje tužbi, ali naglašavam da povlačenje tužbi ne znači da se odustaje od kažnjavanja zločinaca. Naprotiv, krivci treba da odgovaraju u redovnom sudskom postupku“, istakao je predsjednik Srbije.

Tadić rekao je da u krizi, koja još traje i koju svaki građanin osjeća na svojoj koži, svi moraju biti solidarni i da niko u vlasti ne smije primiti veću platu.

„Zato dok traje kriza i dok sam ja predsednik, ni ja, ni premijer, ni ministri neće primati veće plate, a mere štednje u svim državnim institucijama biće još rigoroznije. Što se tiče svih drugih zaposlenih građana Srbije potpuno se zalažem da im se plate povećavaju u skladu sa mogućnostima“, poručio je Tadić.

Ostavi poruku