Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće u ponedeljak u Banja Luci, gde će prisustvovati konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti inaugurisan i novi predsednik RS Milorad Dodik, izjavio je danas novinarima predsednik skupštine RS Igor Radojičić.Radojičić je rekao da će, pored predsednika Tadića, konstitutivnoj sednici prisustvovati i dvadesetak ambasadora akreditovanih u BiH.

Na ovoj sednici, zajedno sa novim predsednikom RS, biće inaugurisani i novi potpredsednici – Emil Vlajki iz reda hrvatskog i Enes Suljkanović kao predstavnik bošnjačkog naroda.

Radojičić je kazao da će novoizabrani poslanici u ponedeljak primiti sertifikate, pre skupštinskog zasedanja, posle čega će početi konstitutivna sednica skupštine kojom će predsedavati najstariji poslanik Uroš Gostić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

„Konstitutivna sednica Narodne skupštine RS imaće svečano-radni karakter“, rekao je Radojičić, potvrdjujući da će na toj sednici biti izabrano i novo skupštinsko rukovodstvo.

Radojičić je rekao da do sada nije zabeležen ovakav interes za skupštinsko zasedanje u Banja Luci, kada su u pitanju strane diplomate, dodajući da će zbog toga i protokol biti restriktivniji i kada su u pitanju novinari, koji će imati „ograničeno kretanje“ u zgradi parlamenta.

Narodna skupština RS broji 83 poslanička mandata. Ovo je osmi saziv Narodne skupštine RS i u narednom četvorogodišnjom periodu u njemu će biti zastupljeni poslanici SNSD ,Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Demokratkog narodnog saveza, Socijalističke partije, Demokratske partije, Narodne demokratske stranke, Socijaldemokratske partije i SDA.

Ostavi poruku