Председник Србије Борис Тадић боравиће у понедељак у Бања Луци, где ће присуствовати конститутивној седници Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити инаугурисан и нови председник РС Милорад Додик, изјавио је данас новинарима председник скупштине РС Игор Радојичић.Радојичић је рекао да ће, поред председника Тадића, конститутивној седници присуствовати и двадесетак амбасадора акредитованих у БиХ.

На овој седници, заједно са новим председником РС, биће инаугурисани и нови потпредседници – Емил Влајки из реда хрватског и Енес Суљкановић као представник бошњачког народа.

Радојичић је казао да ће новоизабрани посланици у понедељак примити сертификате, пре скупштинског заседања, после чега ће почети конститутивна седница скупштине којом ће председавати најстарији посланик Урош Гостић из Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

„Конститутивна седница Народне скупштине РС имаће свечано-радни карактер“, рекао је Радојичић, потврдјујући да ће на тој седници бити изабрано и ново скупштинско руководство.

Радојичић је рекао да до сада није забележен овакав интерес за скупштинско заседање у Бања Луци, када су у питању стране дипломате, додајући да ће због тога и протокол бити рестриктивнији и када су у питању новинари, који ће имати „ограничено кретање“ у згради парламента.

Народна скупштина РС броји 83 посланичка мандата. Ово је осми сазив Народне скупштине РС и у наредном четворогодишњом периоду у њему ће бити заступљени посланици СНСД ,Српске демократске странке, Партије демократског прогреса, Демократког народног савеза, Социјалистичке партије, Демократске партије, Народне демократске странке, Социјалдемократске партије и СДА.

Ostavi poruku