Комесар ЕУ за унутрашње послове Сесилија Малстром и Мерхио Вателе, секретар у Влади Белгије, предсједавајуће ЕУ, позвали су данас у Сарајеву грађане и власти у БиХ да не злоупотребљавају визну либерализацију и не подривају сигнал повјерења који су им упутиле земље чланице ЕУ и Шенгенске зоне.Малстромова је на конференцији за новинаре истакла да са одлуком о визној либерализацији долази и одговорност грађана и власти БиХ за њено провођење, појаснивши да су се на примјеру других земаља могли видјети разни облици злоупотребе, због чега ће бити уведен и мониторинг примјене споразума како би био смањен на минимум ризик од злоупотребе.

Она је појаснила да либерализација виза не значи да се може тражити азил, добити новац, социјална подршка или да ће некоме бити омогућено да ради.

Према њеним ријечима, да не би дошло до злоупотребе визног режима, власти у БиХ требало би да проведу информативну кампању о безвизном режиму путем брошура и медија и информишу грађне о могућностима безвизног режима.

„Реаговање на злоупотребу визне либерализације у великој ће мјери зависити од легислативе сваке од земаља посебно. Ако Европска комисија сматра да постоји систематска злоупотреба либерализације визног режима, онда ће она бити повучена“, нагласила је Малстромова.

Истичући да ће мониторинг визне либерализације бити проведен у свим земљама регије, она је најавила да ће први извјештај о томе бити саопштен за шест мјесеци у чему ће ЕУ блиско сарађивати са владама тих земаља.

Према њеним ријечима, визна либерализација за БиХ резултат је напорног рада људи и власти, а њено одобравање је дио стратегије коју је усвојила ЕУ на Солунском самиту 2003. године.

Вателе је рекао да је одобравање безвизног режима значајан сигнал који дају земље чланице Шенгенског подручја да је регистрован постигнути напредак и предузети ангажман у БиХ.

„Та одлука показује и повјерење земаља чланица ЕУ. Веома је важно да тај сигнал не буде злоупотребљен. Потребно је да се уговор о визној либерализацији имплементира на прави начин од БиХ, а то је информативна кампања“ – истакао је Вателе и додао да су зато земље чланице ЕУ од Европске комисије затражиле да обавља мониторинг на провођењу визне либерализације у БиХ, али и другим земљама региона.

Он је истакао да преговори и дискусије унутар ЕУ о либерализацији визног режима за БиХ и Албанију нису били лагани, зато што је у претходним случајевима либерализација било злоупотребе процедура.

Ostavi poruku