Direktor za politiku proširenja u Generalnoj direkciji za proširenje EU Dimitris Kurkulas rekao je da se od BiH očekuje uspostavljanje takvog ustavnog sistema koji će obezbijediti jednog sagovornika sa EU koji će predstavljati cijelu zemlju.„To ne znači da se sve odluke moraju donositi na jednom centralnom mjestu, ali mi želimo da razgovaramo sa jednim sagovornikom. Neophodno je da zemlja govori jedinstvenim glasom i da je, kada preuzme određene obaveze, u stanju da ih sprovede na cijeloj svojoj teritoriji. Kako i na koji način to uraditi, nije naše da odlučujemo“, rekao je Kurklus za „Glas Srpske“.

On je naglasio da novi Ustav BiH mora biti kompatibilan s evropskim, što se, prije svega, odnosi na poštivanje odluke Suda iz Strazbura i uspostavljanje takvog ustavnog sistema koji će obezbijediti jednog sagovornika.

Kurkulas je dodao da je EU, ukoliko se to od nje zatraži, spremna da asistira u donošenju novog ustava BiH na svaki način, u vidu savjeta, tehničke, čak i finansijske pomoći, ali da na kraju te odluke ipak moraju donijeti domaći lideri i domaći parlamenti.

On je istakao da politički lideri u BiH, prije svega, moraju da se pozabave pitanjima kao što su državna imovina, ispunjavanje uslova za tranziciju OHR-a, rješavanje pitanja odluke Evropskog suda za ljudska prava i da što prije bude usvojen zakon o popisu stanovništva na cijeloj teritoriji BiH.

„To su pitanja koja smatramo najvažnijim i čije bi rješavanje omogućilo BiH da se brže kreće na putu ka EU“, rekao je Kurkulas i dodao da se Briselu uopšte ne sviđa činjenica da BiH sada zaostaje za drugim zemljama zapadnog Balkana.

Komentarišući navode iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH u ovoj godini da u zemlji ne postoji zajednička vizija, on je rekao da su, prije svega, mislili na nedostatak konsenzusa kada je riječ o ustavnim pitanjima.

Kurkulas je ponovio da EU zna da fiskalna održivost u BiH nije postignuta u potpunosti, posebno u Federaciji BiH, i da zna da je Republika Srpska uspjela da ispoštuje uslove MMF-a mnogo brže neko FBiH.

Povodom ocjene Evropske komisije da RS prilagođava zakonodavstvo s EU, što je dobro, ali da u tome ne sarađuje sa FBiH i BiH, što je loše, Kurkulas je rekao da da postoji potreba za mnogo bližom koordinacijom između entiteta, kao i između entitetskog i državnog nivoa.

Ostavi poruku