Уколико Унија удружења послодаваца не обезбиједи повећање плата радницима, Савез синдиката Републике Српске више не намјерава да буде чувар социјалног мира у Српској, поручио је потпредсједник Савеза синдиката РС Душко Јандрић.„Ако смо до сада били чувари социјалниог мира, сада то више нећемо“, рекао је Јандрић данас новинарима у Бањалуци, након сједнице Предсједништва Савеза синдиката РС.

Јандрић каже да му није познато да ли тренутно има новца за повећање плата запосленим у привреди и буџетским корсницима.

Он је навео да је Синдикат здравства дошао до података да се доприноси у Фонд здравственог осигурања РС не уплаћују по прописаној стопи. Јандрић истиче да би грађани РС имали боље лијечење, а здравствени радници веће плате када би се доприноси законски уплаћивали по стопи од 11,5 одсто.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је новинарима да Савез синдиката РС сматра недопустивим да три године нису повећане гранске цијене рада, ни корисницима буџета ни запосленим у привреди, поготово због тога што су у том периоду трошкова живота били све скупљи из мјесеца у мјесец.

„Ако у извјештајима званичних агенција имамо благи пораст производње у одређеним секторима логично је да сада на дневном реду имамо повећање плата у РС“, истакла је Мишићева.

Мишићева је упутила „посљедњи позив“ Унији удружења послодаваца РС да са представницима гранских синдиката сједну за преговарачки сто да би дошли до рјешења, која би побољшала положај радника у привреди РС.

„У случају да не дође до преговора са Унијом удружења послодаваца РС , грански синдикати ће у оквиру својих статутарних овлашћења користити све моделе које имају на располагању у борби за радничка права“, закључила је Мишићева.

У Дому синдиката у Бањалуци данас је одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката РС на којој су анализирани резултати преговора са представницима Уније удружења послодаваца РС и Владе РС о повећању цијене рада за ову годину.

Ostavi poruku