Ukoliko Unija udruženja poslodavaca ne obezbijedi povećanje plata radnicima, Savez sindikata Republike Srpske više ne namjerava da bude čuvar socijalnog mira u Srpskoj, poručio je potpredsjednik Saveza sindikata RS Duško Jandrić.„Ako smo do sada bili čuvari socijalniog mira, sada to više nećemo“, rekao je Jandrić danas novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS.

Jandrić kaže da mu nije poznato da li trenutno ima novca za povećanje plata zaposlenim u privredi i budžetskim korsnicima.

On je naveo da je Sindikat zdravstva došao do podataka da se doprinosi u Fond zdravstvenog osiguranja RS ne uplaćuju po propisanoj stopi. Jandrić ističe da bi građani RS imali bolje liječenje, a zdravstveni radnici veće plate kada bi se doprinosi zakonski uplaćivali po stopi od 11,5 odsto.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je novinarima da Savez sindikata RS smatra nedopustivim da tri godine nisu povećane granske cijene rada, ni korisnicima budžeta ni zaposlenim u privredi, pogotovo zbog toga što su u tom periodu troškova života bili sve skuplji iz mjeseca u mjesec.

„Ako u izvještajima zvaničnih agencija imamo blagi porast proizvodnje u određenim sektorima logično je da sada na dnevnom redu imamo povećanje plata u RS“, istakla je Mišićeva.

Mišićeva je uputila „posljednji poziv“ Uniji udruženja poslodavaca RS da sa predstavnicima granskih sindikata sjednu za pregovarački sto da bi došli do rješenja, koja bi poboljšala položaj radnika u privredi RS.

„U slučaju da ne dođe do pregovora sa Unijom udruženja poslodavaca RS , granski sindikati će u okviru svojih statutarnih ovlašćenja koristiti sve modele koje imaju na raspolaganju u borbi za radnička prava“, zaključila je Mišićeva.

U Domu sindikata u Banjaluci danas je održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata RS na kojoj su analizirani rezultati pregovora sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca RS i Vlade RS o povećanju cijene rada za ovu godinu.

Ostavi poruku