Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић потписали су данас споразум о сарадњи ове двије странке који је заснован на принципима реформе Устава БиХ и измјене Изборног закона БиХ.У споразуму се истиче да се уставна равноправност хрватског народа може осигурати само реформом Устава и новом територијалном организацијом која ће укључивати утемељење федералне јединице с хрватском већином која ће у себи садржавати диобу власти на законодавну, извршну и судску.

Човић и Љубић поручили су да је ријеч о историјском документу чија је основа опредијељеност за будућност хрватског народа у БиХ.

Човић је нагласио да су обје странке свјесне пресудног, историјског времена за хрватски народ у БиХ у којој предстоје преговори о провођењу уставних промјена.

Човић је истакао да је овим споразумом направљен огроман искорак у стабилизацији БиХ. „Ми смо опредијељени за уставне промјене које би требало да осигурају потпуну уставну једнакост Хрвата са остала два народа у БиХ. Дефинисали смо да је основа тих промишљања Крешевска декларација и утврђивање федералне јединице са хрватском већином која ће имати извршну, законодавну и правосудну власт“, нагласио је Човић.

Он је поручио да два ХДЗ-а желе нову територијалну организацију БиХ и да је ствар преговора са другим партнерима дали ће се радити о двије, три, четири или пет федералних јединица.

Наглашавајући да нема разлога да њихов приједлог одбаци бошњачка или српска страна, Човић је додао         „оваква БиХ нити је управљива, нити је временски издржљива, нити је ЕУ прихватљива као таква“. „Сигуран сам да ће се након провођења изборних резултата кренути ка измјени Устава“, нагласио је он.

Човић је додао да је важан чинилац који је ујединио ове странке промјена Изборног закона, јер је виђено да је могуће елиминисати вољу 99 одсто једног конститутивног народа, што упућује на опрез ка БиХ. „Трећа вриједност овог документа је провођење изборних резултата гдје смо утврдили принципе, али смо и позвали друге странке да са истим размишљањима кренемо у реализацију договореног“, рекао је Човић.

Сарадња два ХДЗ-а односи се на све нивое у БиХ, што према Човићевим ријечима има посебну вриједност.

Споразум је састављен од шест тачака. У првој тачки двије странке се обавезују да ће се у процесу преговора о уставним реформама придржавати основа и принципа Крешевске декларације и осигурати апсолутну уставну равноправност хрватског народа с друга два конститутивна народа у БиХ у територијалном и институционалном погледу.

У осталих пет тачака ХДЗ-ови се обавезују да ће се заједничким усаглашеним дјеловањем залагати за измјену Изборног закона БиХ, затим да ће учествовати у власти на свим нивоима, да ће у контактима са другим странкама заступати интересе из потписаног споразума и да ће радити на остваривању ширег хрватског националног консензуса.

„Све је урађено због тога јер се БиХ налази на прекретници када мора одлучити да ли ће кренути ка социјалном благостању или ће остати заробљена у европској изолацији или интерним конфронтацијама. Хрватска позиција у БиХ је алармантно угрожена уставним рјешењима из Дејтона, непринципијелним промјенама споразума и читавом политичком праксом која је слиједила након тога“, истакао је Љубић.

Он је додао да је цијела ситуација ескалирала на прошлим изборима када су Хрвати „по други пут добили нелегитимне представнике у држави и Републици Српској (РС)“.

„Након што је по други пут изабран хрватски представник у Предсједништво БиХ већином бошњачких гласова и након што је први пут српским гласовима изабран великосрбин за потпредсједника РС, остварила се потреба окупљања легитимних хрватских представника око вриједности и принципа заштите хрватских националних интереса“, истакао је Љубић.

Због тога је, појаснио је Љубић, циљ споразума да се кроз предстојеће уставне реформе изборе за равноправност у територијалном и институционалном погледу, што ће, како је поручио, укључивати и федералну јединицу са хрватском већином и свим елементима које она треба имати.

Љубић је истакао да је договорено да се заједнички оствари што шири хрватски консензус ради заступања заједничких хрватских интереса, што подразумијева и предизборне коалиционе партнере ХДЗ-а 1990 – ХСП БиХ.

Споразум ће у наредним данима бити представљен страначким тијелима обје странке и након тога ће кренути реализација свих тачака из споразума и договарање о провођењу изборног резултата на равноправним основама.

Ostavi poruku