Лидери Групе 20 најразвијенијих земаља света и привреда у наглом успону (Г20) окончали су данас самит у Сеулу, али су многобројна неслагања разводнила обећања за надгледање опасних неуравнотежености у светској економији, пруживши инвеститорима мало доказа да је свет сада заштићенији од економских катастрофа.После разједињеног почетка пуног несугласица, чланице Г20 су договориле  магловите „индикативне смернице“ за процену неуравнотежености медју својим економијама које се развијају различитом брзином. Затраживши предах како би се неспоразуми смирили, оставиле су разматрање појединости за прву половину идуће године.

Лидери Европске уније су усред самита одржали сопствени мини састанак како би размотрили продубљивање кредитне кризе у Ирској, што је  снажан знак да последице најдубље финансијске кризе од Велике депресије из 1930-их година још представљају озбиљну претњу глобалној стабилности, пренео је Ројтерс.

У завршном заједничком саопштењу, које је због дубоких неслагања званичника састављано целе ноћи, лидери су обећали да ће се залагати за такве валутне курсеве који ће бити засновани на тржишним принципима.

Мада је тај став, пре свега, директно уперен против строге кинеске контроле јуана чији курс САД одавно сматрају потцењеним, он оставља значајан простор за интерпретацију, будући да је речник магловит и неодредјен и не поставља никакве рокове за уводјење курсева, заснованих за понуди и тражњи.

Највеће разочарење за САД је обећање лидера да ће се уздржавати од „конкурентне девалвације“ валута, става који деле друге земље, забринуте да би циљ монетарног лабављења америчке Управе федералних резерви (Фед) могао бити слабљење долара.

САД су желеле да буде употребљен другачији речник – „конкурентна потцењеност“ валута, који би показао да Г20 заузима чвршћи став према кинеској курсној политици.

Аналитичари указују да неприхватање тог америчког става говори о смањеном утицају Вашингтона на медјународној сцени, нарочито по питањима економије.

Амерички председник Барак Обама ове седмице такодје  није успео да закључи са Јужном Корејом споразум о слободној трговини, подсећа агенција АП.

Како би удовољили земљама у успону и њиховим напорима за сузбијање огромног прилива капитала, Г20 су одобриле уводјење „пажљиво сачињених“ мера контроле.

Лидери су такодје постигли сагласност да постоји пресудна, мада мала могућност за дугоодлагани завршетак преговора о либерализацији трговине у оквиру Рунде из Дохе, покренутих 2001. године.

У коминикеу није поменута Ирска, а блага обећања борбе против неуравнотежености нису довољна да би довела до реалних промена. ММФ је упозорио да се јаз измедју извозника, богатих готовином, и увозника, оптерећењих дуговима,  продубљује  на преткризне нивое.

„Рад који овде обављамо није увек такав да одмах  доводи до промена у свету, али, корак по корак, градимо јачи медјународни механизам и институције који ће помоћи у стабилизацији економије, осигурати економски раст и смањити неке тензије“, указао је Обама.

Лидери, услед дубоких неслагања, нису успели да постигну консензус о томе како одредити када глобалне неуравнотежености представљају претњу економској стабилности, обавезавши се само да ће размотрити низ индикатора у првој половини 2011.

Директор за истраживања у компанији „ИНГ Фајненшел маркетс“ Тим Кондон је указао да је „тешко не сложити се“ с обећањима лидера, али да они нису учинили онакав напредак, какав се очекивао пред самит.

Чланице Г20 су се разјединиле откад је синхронизована глобална рецесија отворила пут опоравку, али различитим брзинама. Развијене економије с успореним растом задржавају своје кључне каматне стопе на рекордним минимумима у настојању да подстакну раст, док привреде у успону расту таквом брзином, да многи страхују од прегрејавања.

Премијер Канаде Стивен Харпер је указао да је „неопходно настављање координације наших акција јер је опоравак још крхак“.

Ostavi poruku