У Савету безбедности Уједињених нација данас ће бити одржана седница посвећена ситуацији на Косову на којој ће, како је Тањугу речено у Министарству спољних послова, ставове Србије изнети шеф дипломатије Вук Јеремић.На седници ће бити представљен редовни томесечни извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна, а на састанку ће учествовати и шеф УНМИК-а Ламберто Занијер, потврђено је Тањугу у Мисији УН у Приштини.

Бан је у извештају, у који је Тањуг имао увид, поздравио најаве скорог почетка дијалога измедју Београда и Приштине и изразио спремност УН да у блиској сарадњи са Европском унијом подрже тај процес.

„Поздрављам резолуцију Генералне скупштине УН од 9. септембра и спремност Европске уније да олакша процес дијалога између Приштине и Беогада“, истиче се у извештају.

Он је изразио задовољство да је резолуција усвојена на основу договора Србије и ЕУ, чиме су створени услови да се тај процес настави у контексту европске перпспективе региона.

„Очекује се да тај дијалог отвори нову фазу, помогне изградњи поверења између страна и доведе до решења питања која су значајна за консолидовање мира, стабилности и помирења на Косову и у региону“, истакао је Бан.

Генерални секретар светске организације је напоменуо да ће стога наставити да охрабрује Приштину и Београд да се ангажују у доброј вери, у блиској сарадњи са ЕУ.     Он је, такође, потврдио спремност УН да допринесу тим напорима, у блиској сарадњи са ЕУ.

Бан је оценио да је ситуација на северу Косова и даље нестабилна и прецизирао да су напетости порасле након изрицања мишљења Међународног суда правде.

Истичући да је мишљење суда „наишло на неверицу међу Србима на северу Косова“, Бан је позвао све стране да покажу уздржаност и усвоје одмерен, конструктиван приступ да би се избегла даља ескалација на северу Косова.

Генерални секретар УН такође оцењује да је, поред севера, одсуство значајног напретка у помирењу између заједница и даље видљиво на Косову, што представља изазов.    У извештају се, такође, наводи да се, према  подацима Високог комесаријата УН за избеглице, на Косово се у последња три месеца вратило 706 особа, од чега су трећина Срби.

Занијер, који ће такође говорити о ситуацији на Косову, рекао је да Мисија светске организације и даље обавља важну политичку улогу у покрајини, упркос обављеној реконфигурацији и смањењу обима мисије.

За овог италијанског дипломату садашња ситуација на Космету представља „замрзнути конфликт“ и зато он сматра да је позитивно што започиње политички процес који би две стране требало да доведе за преговарачки сто.

„Мислим да је заиста дошло време да се стране доведу за исти сто и директно разговарају и веома је добро да је Европска унија присутна у том процесу“, навео је шеф УНМИК.

Занијер је рекао да се после изрицања саветодавног мишљења Међународног суда правде показало да је за већину чланица једнострано проглашена независност Космета политичко а не правно питање.

Он сматра да ситуација на северу представља највећи изазов за привремене институције самоуправе у Приштини, чија се стратегија интеграције заснива на инвестицијама и новим пројектима, али и полицијским акцијама спровођења закона, што доводи до конфликта са српском страном.

Ostavi poruku