Жалбено вијеће Хашког трибунала данас ће на статусној конференцији размотрити стање у жалбеном поступку против Милана и Средоја Лукића који су осуђени за ратне злочине почињене у Вишеграду.Милан Лукић је у јулу прошле године осуђен на доживотну казну затвора, а Средоју Лукићу изречена је казна од 30 година затвора због злочина над муслиманима у Вишеграду и околини 1992. године.

Судско вијеће прогласило је Милана Лукића кривим за убиства најмање 132 Бошњака, укључујући 119 људи које је живе спалио у двије одвојене куће јуну 1992. године. Његов рођак присуствовао је једном од ових догађаја.

Милан и Средоје Лукић поднијели су жалбе на пресуде које им је Хашки трибунал изрекао и затражили да им казне буду поништене или скраћене. Тужилаштво је, такође, уложило жалбу и затражило да суд повећа казну Средоју Лукићу.

Милан Лукић био је оснивач паравојне формације „Бијели орлови“ или „Бијели осветници“, а његов рођак Средоје био је члан те групе.

Милан Лукић изручен је Трибуналу у фебруару 2006. године из Аргентине, гдје је ухапшен у августу 2005. године, послије петогодишњег скривања. Средоје Лукић се, према подацима Тужилаштва, крио у Русији, а у септембру 2005. године предао се властима РС, након чега је изручен Хагу.

Окружни суд у Београду је Милана Лукића у одсуству осудио на 20 година затвора због отмице и убиства Муслимана из прибојског села Сјеверин 1992.

Данас ће бити настављен главни претрес у предмету против бивших званичника МУП-а Републике Српске Миће Станишића и Стојана Жупљанина, којима се суди за прогоне несрпског становништва из 20 општина БиХ 1992. године.

Суђење ће данас бити настављено и генералу Здравку Толимиру, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи у јулу 1995. године, као и бившим шефовима Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију, оптуженима за злочине полицијских и паравојних трупа у Хрватској и БиХ.

Ostavi poruku