Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će na statusnoj konferenciji razmotriti stanje u žalbenom postupku protiv Milana i Sredoja Lukića koji su osuđeni za ratne zločine počinjene u Višegradu.Milan Lukić je u julu prošle godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoju Lukiću izrečena je kazna od 30 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u Višegradu i okolini 1992. godine.

Sudsko vijeće proglasilo je Milana Lukića krivim za ubistva najmanje 132 Bošnjaka, uključujući 119 ljudi koje je žive spalio u dvije odvojene kuće junu 1992. godine. Njegov rođak prisustvovao je jednom od ovih događaja.

Milan i Sredoje Lukić podnijeli su žalbe na presude koje im je Haški tribunal izrekao i zatražili da im kazne budu poništene ili skraćene. Tužilaštvo je, takođe, uložilo žalbu i zatražilo da sud poveća kaznu Sredoju Lukiću.

Milan Lukić bio je osnivač paravojne formacije „Bijeli orlovi“ ili „Bijeli osvetnici“, a njegov rođak Sredoje bio je član te grupe.

Milan Lukić izručen je Tribunalu u februaru 2006. godine iz Argentine, gdje je uhapšen u avgustu 2005. godine, poslije petogodišnjeg skrivanja. Sredoje Lukić se, prema podacima Tužilaštva, krio u Rusiji, a u septembru 2005. godine predao se vlastima RS, nakon čega je izručen Hagu.

Okružni sud u Beogradu je Milana Lukića u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva Muslimana iz pribojskog sela Sjeverin 1992.

Danas će biti nastavljen glavni pretres u predmetu protiv bivših zvaničnika MUP-a Republike Srpske Miće Stanišića i Stojana Župljanina, kojima se sudi za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Suđenje će danas biti nastavljeno i generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, kao i bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženima za zločine policijskih i paravojnih trupa u Hrvatskoj i BiH.

Ostavi poruku