Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић каже да пријетње због захтјева за хрватским ентитетом долазе једино од моћника из реда бошњачког народа, али да за то има подршку представника међународне заједнице.„Свакодневно ми се пријети подизањем нових кривичних пријава, односно монтирањем политичких процеса. За разлику од њих, представници међународне заједнице данас разумију да је ХДЗ конструктивна странка која тражи добра рјешења за свој народ, али и за опште добро“, рекао је Човић за београдски НИН.

Човић истиче да сви треба да схвате крајње озбиљно да БиХ пријети опасност уколико се не пронађе уставно рјешење за све народе и грађане, те поновио да је федерална јединица са хрватском већином једно од рјешења за опстанак европске БиХ у којој би три народа била уставно равноправна.

„Ми смо дали једно од могућих рјешења, које, по мом мишљењу, могу добити нужну двотрећинску подршку у парламенту БиХ. Ако представници бошњачког народа имају рјешење које ће осигурати уставну равноправност три народа, а да може да прође у парламенту, нека га понуде јавности“, рекао је Човић.

Он је напоменуо да већина свјетских центара моћи још не разумије дух БиХ и оцијенио да ће они подржати унутрашњи договор у БиХ, с обзиром на то да су раније подржали прудски споразум.

Човић је навео да прича свијета о страху од „муслиманске државице“, како је својевремено бивши хрватски предсједник Стипе Месић објашњавао немогућност стварања хрватског ентитета у БиХ, није никаква тајна.

„Бивши предсједник Месић је имао доста проблем ау разумијевању односа у БиХ. Прича о страху од `муслиманске државице` није никаква тајна, о томе је највише до сада говорио Харис Силајџић. А ја питам, за ентитет ФБиХ није баш та `муслиманска државица`?“, навео је Човић.

Коментаришући подршку премијера Републике Српске Милорада Додика захтјеву за хрватским ентитетом, Човић је рекао да је Додик свјестан да уставна равноправност Хрвата једнако штити и српски народ.

„Додик и ја имамо усаглашен став око овећине питања када је у питању одрживост БиХ. Када се око било чега договоримо, то и поштујемо. Додик жели, прије свега, осигурати позицију српског народа у БиХ и сасвим му је јасно која ће бити настојања екстремних Бошњака ако БиХ остане без Хрвата“, додао је Човић.

Он је истакао да позицију РС у БиХ не одређује нико, осим српског народа и српских политичара.

Човић је рекао да избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, са 90 одсто бошњачких гласова, као пријетњу опстанку БиХ данас препознаје и највећи број свјетских дипломата ангажованих у БиХ.

Он је навео да званични Загреб жели стабилну европску БиХ, у којој ће се успоставити једнакост три народа као резултат договора легитимних представника Хрвата, Срба и Бошњака, те поручио да сва три народа треба да се ослободе страха од угрожености и окрену се будућности.

Ostavi poruku