Sve zemlje žele da se dogovore o razvojnoj perspektivi valutnog sistema, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev, podsećajući da je prvobitno lično predlagao da ova tema bude osnovno pitanje na sastanku sa liderima grupe dvadeset industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G20), koji se danas i sutra održava u Seulu.„Ova tema će biti na dnevnom redu“, istakao je ruski predsednik u razgovoru sa novinarima, prenosi agencija „Finmarket“.

Medvedev je naglasio da je Rusija finansijsko-ekonomsku krizu u celini prevazišla  uz najmanje troškove, priznajući da se vlada odlučila za delimičnu devalvaciju, koja je u krajnjem ishodu završena jakom rubljom.

„Ne nameravamo da koristimo nikakva sredstva snažnog uticaja na nacionalnu  valutu“, rekao je Medvedev, i dodao da bi on „bio neodgovoran ako bi tvrdio da vlada neće uticati na vlastitu valutu, čiji se kurs slobodno konvertuje“.

Više od toga, kako je rekao ruski predsednik, vlada pokušava da obezbedi rublji status rezervne valute, a da bi to i postala, ruska valuta mora da bude privlačna.

„To je moguće samo u slučaju da nacionalna valuta odražava realno stanje stvari u ekonomiji“, naglasio je Medvedev.

Na početku današnjeg trgovanja na Medjunarodnoj medjubankarskoj valutnoj berzi u Moskvi vrednost rublje raste u odnosu na bivalutnu korpu valuta (dolar-evro), zahvaljujući rekordnim cenama nafte, što je povećalo tražnju aktive nominovane u ruskoj valuti.

Osnovnu podršku rublji pruža tržište nafte, na kome su današnje cene osnovnih robnih marki tog energenta na dvogodišnjem maksimumu, pri čemu je barel američke WTI procenjen na 88,40 dolara, a „brent“ se kotira na samo 50 centi ispod psihološke granice od  90 dolara po barelu.

Jedan dolar na medjubankarskoj berzi za sutrašnje obračune je na nivou od 30,50 rublji i za 0,4 odsto je slabiji od jučerašnjih kotacija, a isto toliko gubi i evro, koji se menja za 42,07 rublji.

Ostavi poruku