Све земље желе да се договоре о развојној перспективи валутног система, изјавио је руски председник Дмитриј Медведев, подсећајући да је првобитно лично предлагао да ова тема буде основно питање на састанку са лидерима групе двадесет индустријски најразвијенијих земаља света (Г20), који се данас и сутра одржава у Сеулу.„Ова тема ће бити на дневном реду“, истакао је руски председник у разговору са новинарима, преноси агенција „Финмаркет“.

Медведев је нагласио да је Русија финансијско-економску кризу у целини превазишла  уз најмање трошкове, признајући да се влада одлучила за делимичну девалвацију, која је у крајњем исходу завршена јаком рубљом.

„Не намеравамо да користимо никаква средства снажног утицаја на националну  валуту“, рекао је Медведев, и додао да би он „био неодговоран ако би тврдио да влада неће утицати на властиту валуту, чији се курс слободно конвертује“.

Више од тога, како је рекао руски председник, влада покушава да обезбеди рубљи статус резервне валуте, а да би то и постала, руска валута мора да буде привлачна.

„То је могуће само у случају да национална валута одражава реално стање ствари у економији“, нагласио је Медведев.

На почетку данашњег трговања на Медјународној медјубанкарској валутној берзи у Москви вредност рубље расте у односу на бивалутну корпу валута (долар-евро), захваљујући рекордним ценама нафте, што је повећало тражњу активе номиноване у руској валути.

Основну подршку рубљи пружа тржиште нафте, на коме су данашње цене основних робних марки тог енергента на двогодишњем максимуму, при чему је барел америчке WТИ процењен на 88,40 долара, а „брент“ се котира на само 50 центи испод психолошке границе од  90 долара по барелу.

Један долар на медјубанкарској берзи за сутрашње обрачуне је на нивоу од 30,50 рубљи и за 0,4 одсто је слабији од јучерашњих котација, а исто толико губи и евро, који се мења за 42,07 рубљи.

Ostavi poruku