Odnosi Srbije sa EU i SAD prošli su kroz istorijsku prekretnicu, ocijenio je američki profesor i stručnjak za NATO, EU i Balkan Čarls Kapčan.Kapčan je za „Politiku“ rekao da je „ključni događaj za ovu promjenu kursa bila rezolucija Generalne skupštine UN o Kosovu, jer prvi put poslije sukoba na Kosovu srpske vlasti nisu zauzele konfrontirajući stav, već su se posvetile višem cilju – ulasku u EU.

Kapčan, koji je profesor na elitnom vašingtonskom Univerzitetu Džordžtaun, ipak je istakao da to ne znači da će pitanje Kosova i Metohije biti brzo riješeno, već da je ulazak u EU „postao vrhunski prioritet Srbije i da je moguće pronaći rješenje za Kosovo“.

„Dijalog SAD, EU, Srbije i Kosova će usmjeriti spor ka rješenju“, smatra Kapčan.

Američki ekspert je istakao da je pad privremene Vlade u Prištini odgodio taj proces, jer bez vlade ne može biti ozbiljnih razgovora Beograda i Prištine koji su samo pitanje vremena.

Kapčan smatra da će Priština, bez obzira kakva bude bila naredna privremena vlada, konstruktivno razgovarati sa Beogradom i da će biti zainteresovana za postizanje konačnog rješenja.

On je ocjenio da je za svijet najopasnija neposredna prijetnja da se oružja za masovno uništenje, odnosno materijala za pravljenje atomske bombe, domognu teroristi, dok na duži rok prijetnju predstavlja širenje multipolarizma, odnosno postojanja više centara odlučivanja, u kojima zapadne dmeokratije ne bi imale primat.

Ostavi poruku