Односи Србије са ЕУ и САД прошли су кроз историјску прекретницу, оцијенио је амерички професор и стручњак за НАТО, ЕУ и Балкан Чарлс Капчан.Капчан је за „Политику“ рекао да је „кључни догађај за ову промјену курса била резолуција Генералне скупштине УН о Косову, јер први пут послије сукоба на Косову српске власти нису заузеле конфронтирајући став, већ су се посветиле вишем циљу – уласку у ЕУ.

Капчан, који је професор на елитном вашингтонском Универзитету Џорџтаун, ипак је истакао да то не значи да ће питање Косова и Метохије бити брзо ријешено, већ да је улазак у ЕУ „постао врхунски приоритет Србије и да је могуће пронаћи рјешење за Косово“.

„Дијалог САД, ЕУ, Србије и Косова ће усмјерити спор ка рјешењу“, сматра Капчан.

Амерички експерт је истакао да је пад привремене Владе у Приштини одгодио тај процес, јер без владе не може бити озбиљних разговора Београда и Приштине који су само питање времена.

Капчан сматра да ће Приштина, без обзира каква буде била наредна привремена влада, конструктивно разговарати са Београдом и да ће бити заинтересована за постизање коначног рјешења.

Он је оцјенио да је за свијет најопаснија непосредна пријетња да се оружја за масовно уништење, односно материјала за прављење атомске бомбе, домогну терористи, док на дужи рок пријетњу представља ширење мултиполаризма, односно постојања више центара одлучивања, у којима западне дмеократије не би имале примат.

Ostavi poruku