Naslovna Vijesti Ustavni sud odobrio zakon o penzijama

Ustavni sud odobrio zakon o penzijama

0

Ustavni savjet Francuske odobrio je juče zakon o penzijama i reformu penzionog sistema predsjednika Nikole Sarkozija, čime je otvoren put za primjenu ovog osporavanog akta, zbog koga Francuzi mjesecima štrajkuju.Zakon o penzijama je krajem oktobra usvojen u oba doma parlamenta, ali se opoziciona Socijalistička partija obratila Ustavnom savjetu za mišljenje i to tijelo je juče saopštilo da se zakonom ne krši francuski Ustav.

Time je stvorena mogućnost da Sarkozi u narednih nekoliko dana potpiše zakon i da tako postane punovažan, preneo je Rojters.

Novi zakon o penzijama, kojim se starosna granica za odlazak u penziju podiže za dvije godine, sa 60 na 62 godine, a tek sa 67 godina se stiče pravo na punu penziju, objavljen je u današnjem izdanju francuskog Službenog lista.

Reforma penzionog sistema, na kojoj su Sarkozi i vlada desnog centra insistirali uz tvrdnje da penzionom sistemu prijeti krah zbog rastućeg deficita, izavala je najmasovnije proteste u Evropi.

Na ulicama širom Francuske od juna je protestovalo više miliona ljudi svih struka i uzrasta – od radnika do penzionera i mladih generacija, srednjoškolaca i studenata, a novi štrajk zakazan je za 23. novembar.

Štrajkovi su na vrhuncu izazvali nestašicu goriva, probleme u saobraćaju i sporadično nasilje.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version