SHARE

Уставни савјет Француске одобрио је јуче закон о пензијама и реформу пензионог система предсједника Николе Саркозија, чиме је отворен пут за примјену овог оспораваног акта, због кога Французи мјесецима штрајкују.Закон о пензијама је крајем октобра усвојен у оба дома парламента, али се опозициона Социјалистичка партија обратила Уставном савјету за мишљење и то тијело је јуче саопштило да се законом не крши француски Устав.

Тиме је створена могућност да Саркози у наредних неколико дана потпише закон и да тако постане пуноважан, пренео је Ројтерс.

Нови закон о пензијама, којим се старосна граница за одлазак у пензију подиже за двије године, са 60 на 62 године, а тек са 67 година се стиче право на пуну пензију, објављен је у данашњем издању француског Службеног листа.

Реформа пензионог система, на којој су Саркози и влада десног центра инсистирали уз тврдње да пензионом систему пријети крах због растућег дефицита, изавала је најмасовније протесте у Европи.

На улицама широм Француске од јуна је протестовало више милиона људи свих струка и узраста – од радника до пензионера и младих генерација, средњошколаца и студената, а нови штрајк заказан је за 23. новембар.

Штрајкови су на врхунцу изазвали несташицу горива, проблеме у саобраћају и спорадично насиље.

SHARE

Оставите одговор