Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je danas da Islamska republika neće razgovarati o nuklearnom sporu sa velikim silama, javili su iranski mediji.Analitičari navode da će Ahmadinedžadovi komentari dodatno produbiti skepsu zapadnih zemalja u šansu za postizanje rješenja putem pregovora za dugotrajni spor oko namjene nuklearnog programa za koji SAD i evropski saveznici strahuju da je samo pokriće za proizvodnju atomske bombe.

„U više navrata smo rekli da nema pregovora o našem pravu na nuklearnu energiju. Samo razgovaramo za rješavanje međunarodnih problema kako bi pomogli u ustanovljavanju mira“, rekao je Ahmadinedžad u govoru u gradu Kazvinu u centrlanom Iranu a koji je emitovan na državnim medijima.

Zapadne diplomate iznijele su jasan stav da žele da Iran u predloženim razgovorima sa SAD, Francuskom, Rusijom, Velikom Britanijom, Njemačkom i Kinom obrati pažnju na njihove zabrinutosti vezane za nuklearni program.

U pismu datiranom 9. novembra, u koje je uvid imala agencija Rojters, glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili poručio je šefu evropske diplomatije Ketrin Ešton da je spreman da se sastanu u Istambulu 23. novembra ili 5. decembra.

Portparol Ketrin Ešton potvrdio je postojanje pisma i da će o tome razgovarati sa predstavnicima šest svjetskih sila a koje su joj dale mandat da pregovara sa Džalilijem.

Ahmadinedžad je istakao da je Iran uvijek bio za razgovore na racionalnoj i logičnoj osnovi.

„Ali, iranski narod neće dozvoliti da iko prekrši njegovo pravo. Oni trebaju jasno da iznesu svoje stavove o nekim međunarodnim pitanjima,“ rekao je Ahmadinedžad pri tom jasno ukazujući na velike sile.

Ostavi poruku