SHARE

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад рекао је данас да Исламска република неће разговарати о нуклеарном спору са великим силама, јавили су ирански медији.Аналитичари наводе да ће Ахмадинеџадови коментари додатно продубити скепсу западних земаља у шансу за постизање рјешења путем преговора за дуготрајни спор око намјене нуклеарног програма за који САД и европски савезници страхују да је само покриће за производњу атомске бомбе.

“У више наврата смо рекли да нема преговора о нашем праву на нуклеарну енергију. Само разговарамо за рјешавање међународних проблема како би помогли у установљавању мира”, рекао је Ахмадинеџад у говору у граду Казвину у центрланом Ирану а који је емитован на државним медијима.

Западне дипломате изнијеле су јасан став да желе да Иран у предложеним разговорима са САД, Француском, Русијом, Великом Британијом, Њемачком и Кином обрати пажњу на њихове забринутости везане за нуклеарни програм.

У писму датираном 9. новембра, у које је увид имала агенција Ројтерс, главни ирански преговарач за нуклеарна питања Саид Џалили поручио је шефу европске дипломатије Кетрин Ештон да је спреман да се састану у Истамбулу 23. новембра или 5. децембра.

Портпарол Кетрин Ештон потврдио је постојање писма и да ће о томе разговарати са представницима шест свјетских сила а које су јој дале мандат да преговара са Џалилијем.

Ахмадинеџад је истакао да је Иран увијек био за разговоре на рационалној и логичној основи.

“Али, ирански народ неће дозволити да ико прекрши његово право. Они требају јасно да изнесу своје ставове о неким међународним питањима,” рекао је Ахмадинеџад при том јасно указујући на велике силе.

SHARE

Оставите одговор