Srbi povratnici na područje opštine Kalesija održali su danas mirni protestni skup u blizini opštinske zgrade, jer su nezadovoljni statusom i nebrigom rješavanja nagomilanih problema koje vlasti ove opštine ignorišu punih deset godine.Srbi su nosili transparente na kojima je pisalo – „Incko, zaustavite etničko čišćenje i iseljavanje Srba sa prostora opštine Kalesija“, „Pređite sa obećanja na djela, dosta nam je praznih obećanja“, „Gojčin, bez prstupa pravoslavnom groblju“, „Zelina – 10 godina bez puta“.

Predstavnik Srba povratnika Živoin Miljanović izjavio je da se i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko oglušio o molbe srpskih povratnika da im pomogne zbog situacije na području Kalesije.

„Čini se da i Incko podržava etničko čišćenje Srba sa prostora Federacije BiH, a pravi primjer je opština Kalesija“, rekao je novinarima Miljanović. On kaže da visoki predstavnik nije došao da se lično uvjeri u probleme srpskih povratnika iako su ga oni pozivali, a nije im uputio ni pisani odgovor.

Miljanović je podsjetio da je ovo već peti mirni protestni skup kojim Srbi žele da upoznaju javnost i međunarodnu zajednicu o katastrofalnom stanju u kome se nalaze na području opštine Kalesija.

Navodeći da četiri dosadašnja mirna protestna skupa nisu dala nikakve rezultate, Miljanović je ponovio da su, između ostalih, zahtjevi Srba povratnika da se zaposli bar jedno lice srpske nacionalnosti u opštinskoj službi za izbjegla i raseljena lica.

„Tražimo da se napokon riješi prilaz srpskom pravoslavmom groblju u povrtaničko naselje Gojčin, te da se formira opštinska komisija za raspodjelu sredstava u kojoj će biti i Srba da bi se sredstva dodjeljivala stvarnim povratnicima“, kaže Miljanović.

On je naveo da je jedan od zahtjeva i ulaganje opštinskih, kantonalnih i sredstava iz drugih izvora u putnu infrastrukturu prema povratničkim naseljima.

Podsjećajući da je prošle godine za povratak na područje opštine Kalesija utrošeno oko 1,1 miliona KM, što nisu mala sredstva, Miljanović je naveo da je to neracionalno trošeno, zbog čega su povratnici nezadovoljni.

„Da je bar nešto od tih sredstava utrošeno za rješavanje naših problema, ovih protesta ne bi ni bilo“, rekao je Miljanović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Agrorazvoj“ iz Kalesije Milisav Garić rekao je da nema nikakvog pomaka u rješavanju prilaza srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu, da se deponija otpada i dalje nalazi u povratničkom naselju Zelina, dok se ne radi putna infrastruktura prema povratničkim naseljima.

„Ide se svjesno na to da nas nestane sa ovih prostora, što je evidentno i na terenu, jer je prije izvjesnog vremena bilo oko 570, a sada oko 270 Srba povratnika na području opštine Kalesija“, naveo je Garić.

Predstavnik Srba iz sela Markovići Vukašin Popović izjavio je da se problemi povratnika samo gomilaju i da ih niko ne rješava.

„Niko iz sela Markovići nije dobio nikakvu donaciju, niko ne ulaže u putnu infrastrukturu, ne pomažu nam po pitanju održivog povratka kad je u pitanju sjetva, pa obradive površine zarastaju u korov. Jednostavno selo je zapušteno i narod odlazi“, rekao je Popović.

Pomoćnik načelnika za opštu upravu opštine Kalesija Hazim Jusufović potvrdio je da u opštinskoj upravi niko od Srba nije zaposlen, pojasnivši da se niko od srpskih povratnika ne javlja na raspisane konkurse.

„Sporan prilaz srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu biće riješen za mjesec – dva, dok će pitanje odlaganja otpada u blizini Zeline biti riješeno kada se uradi sanitarna deponija otpada na Crnom vrhu kod Zvornika“, obećao je Jusufović.

Podsjetivši da je ove godine za povratak utrošeno 815.000 KM, Jusufović je rekao da „odgovorno tvrdi da je svaka marka usmjerena na projekte koje su kandidovali srpski povratnici“.

Ostavi poruku