SHARE

Срби повратници на подручје општине Калесија одржали су данас мирни протестни скуп у близини општинске зграде, јер су незадовољни статусом и небригом рјешавања нагомиланих проблема које власти ове општине игноришу пуних десет године.Срби су носили транспаренте на којима је писало – “Инцко, зауставите етничко чишћење и исељавање Срба са простора општине Калесија”, “Пређите са обећања на дјела, доста нам је празних обећања”, “Гојчин, без прступа православном гробљу”, “Зелина – 10 година без пута”.

Представник Срба повратника Живоин Миљановић изјавио је да се и високи представник у БиХ Валентин Инцко оглушио о молбе српских повратника да им помогне због ситуације на подручју Калесије.

“Чини се да и Инцко подржава етничко чишћење Срба са простора Федерације БиХ, а прави примјер је општина Калесија”, рекао је новинарима Миљановић. Он каже да високи представник није дошао да се лично увјери у проблеме српских повратника иако су га они позивали, а није им упутио ни писани одговор.

Миљановић је подсјетио да је ово већ пети мирни протестни скуп којим Срби желе да упознају јавност и међународну заједницу о катастрофалном стању у коме се налазе на подручју општине Калесија.

Наводећи да четири досадашња мирна протестна скупа нису дала никакве резултате, Миљановић је поновио да су, између осталих, захтјеви Срба повратника да се запосли бар једно лице српске националности у општинској служби за избјегла и расељена лица.

“Тражимо да се напокон ријеши прилаз српском православмом гробљу у повртаничко насеље Гојчин, те да се формира општинска комисија за расподјелу средстава у којој ће бити и Срба да би се средства додјељивала стварним повратницима”, каже Миљановић.

Он је навео да је један од захтјева и улагање општинских, кантоналних и средстава из других извора у путну инфраструктуру према повратничким насељима.

Подсјећајући да је прошле године за повратак на подручје општине Калесија утрошено око 1,1 милиона КМ, што нису мала средства, Миљановић је навео да је то нерационално трошено, због чега су повратници незадовољни.

“Да је бар нешто од тих средстава утрошено за рјешавање наших проблема, ових протеста не би ни било”, рекао је Миљановић.

Предсједник Удружења пољопривредника “Агроразвој” из Калесије Милисав Гарић рекао је да нема никаквог помака у рјешавању прилаза српском православном гробљу у Гојчину, да се депонија отпада и даље налази у повратничком насељу Зелина, док се не ради путна инфраструктура према повратничким насељима.

“Иде се свјесно на то да нас нестане са ових простора, што је евидентно и на терену, јер је прије извјесног времена било око 570, а сада око 270 Срба повратника на подручју општине Калесија”, навео је Гарић.

Представник Срба из села Марковићи Вукашин Поповић изјавио је да се проблеми повратника само гомилају и да их нико не рјешава.

“Нико из села Марковићи није добио никакву донацију, нико не улаже у путну инфраструктуру, не помажу нам по питању одрживог повратка кад је у питању сјетва, па обрадиве површине зарастају у коров. Једноставно село је запуштено и народ одлази”, рекао је Поповић.

Помоћник начелника за општу управу општине Калесија Хазим Јусуфовић потврдио је да у општинској управи нико од Срба није запослен, појаснивши да се нико од српских повратника не јавља на расписане конкурсе.

“Споран прилаз српском православном гробљу у Гојчину биће ријешен за мјесец – два, док ће питање одлагања отпада у близини Зелине бити ријешено када се уради санитарна депонија отпада на Црном врху код Зворника”, обећао је Јусуфовић.

Подсјетивши да је ове године за повратак утрошено 815.000 КМ, Јусуфовић је рекао да “одговорно тврди да је свака марка усмјерена на пројекте које су кандидовали српски повратници”.

SHARE

Оставите одговор