SHARE

Чланови Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић, који су на те функције изабрани на општим изборима у октобру, данас су у Сарајеву преузели дужност на свечаној конститутивној сједници Предсједништва БиХ.Радмановић и Изетбеговић су у својим инаугуралним говорима истакли да ће се у свом раду залагати за развијање добросусједске сарадње са земљама насталим распадом бивше Југославије и интеграцију БиХ у ЕУ.

“Морамо преузети политичку одговорност и испунити дата обећања. Вријеме које је пред нама биће одлучујуће за даљу будућност БиХ и западног Балкана. Сви у БиХ морамо да покажемо политичко стрпљење” – рекао је Радмановић који ће бити први предсједавајући у овом сазиву Предсједништва БиХ у наредних осам мјесеци.

Наводећи да БиХ у будућности треба нове орјентире и путоказе, он од ЕУ очекује да буде орјентир и да савјетодавно помаже, а не да арбитрира и доноси готова рјешења.

Изетбеговић је истакао да је вријеме за позитиван расплет и да је потребно хитно усвојити реформе, у чему Предјеништво БиХ треба посебно да да допринос.

Комшић је рекао да ду данас услови у БиХ сложенији него у претходном периоду, а задаци тежи него у претходне четири године.

Наглашавајући да је мало ко у БиХ задовољан ситуацијом у протекле четири године, он је навео да не треба говорити о прошлости и садашњости него о будућнаости.

Комшић је у свом обраћању истакао да ће се борити за равноправност хрватског народа у БиХ.

Данашњу сједницу Предсједништва БиХ отворио је посљедњи предсједавајући у прошлом сазиву Харис Силајџић, изразивши наду да ће Предједништво БиХ у наредном периоду одговорити својој уставној обавези.

Конституисање новог сазива Предсједништва БиХ обављено је у складу са званичним резултатима избора које је објавила Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ, па је њен предсједник Ирена Хаџиабдић Радмановићу, Изетбеговићу и Комшићу уручила церификате, а онда су они прочитали и потписали текст свечане изјаве.

Након тога је Радмановић преузео предсједавање сједницом.

Према резултатима које је објавио ЦИК, кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Радмановић освојио је 295 629 гласова, кандидат СДА за бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић освојио је 162 831 гласова, док је кандидат СДП-а БиХ за хрватског члана Предсједништва БиХ Жељко Комшић освојио је 337 065 гласова.

SHARE

Оставите одговор