Министар правде Србије Снежана Маловић изјавила је да је свака прогогноза о томе када ће бити ухапшени Ратко Младић и Горан Хаџић контрапродуктивна.Маловићева је рекла да нема сумње да Србија улаже све напоре да би се Хаџић и Младић нашли у Хагу.

„Не знам да ли може да се учини више да они буду ухапшени, али сигурна сам да мора. Једини прави одговор јесте да се њих двојица нађу у Хагу“, рекла је Маловићева за „Политику“.

Она је истакла да има повјерење у професионалност и јасну вољу чланова Акционог тима, који су одлучни да тај посао доведу до краја.

„Уверена сам да ће њихови напори уродити плодом – Младић и Хаџић ће се наћи пред лицем правде. Интерес Србије није да ратни злочинци слободно шетају. Информације из Акционог тима не цуре, у том телу седе одговорни људи, који су професионалци“, рекла је Маловићева.

Она је поновила да ће Високи савјет судства отклонити све недостатке на које је указала Европска комисија и да ће реформа правосуђа бити довршена по европским стандардима.

Маловићева је истакла да је велики број заосталих судских предмета наслијеђено стање, те да је нереално очекивати да се за непуну годину ријеше сви заостали предмети из прошлости, који су се гомилали.

Она сматра да је напредак евидентан, али да свакако мора бити боље.

„Извештај Високог савета судства из августа ове године о раду судова већ показује да је ефикасност повећана, посебно у области привредних судова, што је од кључног значаја за заштиту инвестиција у Србији“, навела је она.

Маловићева је подсјетила да је држава донијела јасан и снажан институционални и законодавни оквир за успјешну борбу против корупције и да сада предстоји његова примјена, као и рад на јачању независних институција.

„Недопустиво је да корупција буде било где заступљена код носилаца најважнијих јавних функција, оних од којих зависи судбина грађана“, рекла је Маловићева и додала да је за успјешну борбу против корупције потребно да се она сасјечена у самом врху.

Ostavi poruku