Раст цијена сточне хране и чињеница да је овогодишњи урод житарица значајно подбацио директно ће утицати на поскупљење стоке у фармама и на пијацама, а самим тим и меса у месницама, најављују сточари у БиХ.Сточари кажу да је за сада незахвално говорити о новим цјеновницима и датумима када би поскупљење могло наступити, те истичу да цијене више неће бити „дискретне“, односно да ће бити знатно повећане.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић очекује да ће поскупљење сточне хране, те мали приноси житарица, директно утицати на то да фармери и ситни пољопривредници смање сточни фонд, који је смањен и у земљама ЕУ.

„То значи да је и поскупљење меса неминовно, јер ће опасти понуда“, процјењује Маљчић.

Наводећи да товне свиње по килограму тренутно коштају око 3,70 КМ, Маљчић каже да је то, када се узме у обзир цијена сточне хране, испод сваке рачунице, тако да већина фармера губи, па ће морати да поскупе своје производе, а сљедећи корак повлаче трговци, који ће такође кориговати цјеновнике – пишу „Независне новине“.

Предсједник Удружења „Еуро фармер“ из Бијељине Слободанка Милошевић каже да су нови цјеновници неминовност, због погрешне пољопривредне и трговачке политике.

„Вјероватно ће доћи до поскупљења у месницама, али цијена откупа животиња ће остати иста. Произвођач је уцијењен и може само да чупа косу с главе, док трговци профитирају“, истиче Милошевићева.

У ресорним министарствима увјеравају да нема мјеста паници. Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Бојан Кецман процјењује да не би требало да дође до поскупљења у месницама у Српској. Оптимистични су и у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ, гдје кажу да низом активности утичу да не дође до скока цијена производа добијених у пољопривреди.

Ostavi poruku