Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas će u Sarajevu sa predstavnicima političkih stranaka koje su na prošlim opštim izborima obezbijedile mjesto u novom sazivu ovog doma održati sastanak na kojem će biti razgovarano o sazivanju konstitutivne sjednice.Na konstitutivnoj sjednici, koja treba da bude održana najkasnije 2. decembra, odnosno 30 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata, izabrani poslanici treba da preuzmu mandate i, prema Poslovniku Predstavničkog doma, izaberu tročlani Kolegijum.

S obzirom da na nivou BiH još nije dogovorena parlamentarna većina, neizvjesno je da li će oba ova zadatka biti završena na konstitutivnoj sjednici.

Kako Srna saznaje u Parlamentarnoj skupštini, ukoliko ne bude dogovora da na konstitutivnoj sjednici poslanici preuzmu mandat i izaberu Kolegijum, moglo bi se desiti da sjednica bude prekinuta nakon preuzimanja poslaničkih mandata.

U tom slučaju konstitutivna sjednica bi bila nastavljena nakon šireg kruga konsultacija političkih subjekata koji participiraju u novom sazivu Parlamenta, odnosno kad se definiše parlamentarna većina.

Slično je bilo i nakon prošlih opštih izbora kada su poslanici krajem novembra 1996. preuzeli mandate, a početkom januara 1997. godine, nakon formiranja vladajuće koalicije, izabrali članove Kolegijuma, čime je završeno konstituisanje Predstavničkog doma.

U Parlamentarnoj skupštini ne isključuju mogućnost da na sutrašnjem sastanku bude postignut dogovor da na konstitutivnoj sjednici, istog dana poslanici preuzmu mandat i izaberu Kolegijum.

Konstituisanje Predstavničkog doma bitno je i zbog izbora Savjeta ministara BiH, u čemu učestvuje i komisija ovog doma sastavljena od predstavnika svih političkih stranaka.

Ostavi poruku