Насловна Вијести Атмосфера поверења кључна за дијалог Београда и Приштине

Атмосфера поверења кључна за дијалог Београда и Приштине

0

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је данас да је Косово једно од најделикатнијих питања на подручју деловања Савета Европе и оценио да је успостављање и одржавање атмосфере поверења од кључног значаја за успешност предстојећег дијалога Београда и Приштине.„Све чланице Савета Европе једногласно су подржале дијалог који ће нас, надам се, приближити историјском компромису измедју Срба и Албанаца,“ рекао је Јеремић на састанку  Комитета министара Савета Европе у Стразбуру.

Напомињући да се мирољубива и принципијелна политика Србије, која је уложила велики напор да ублажи тензије дипломатским средствима, неће мењати, он је оценио да медјународни форуми попут Савета Европе могу помоћи у успотављању конструктивног тона када је реч о Косову.

„Статусно неутралне иницијативе Савета Европе треба да остану у средисту драгоценог рада ове организације. На пример, пројекти као што је очување и реконструкција српског наследја сачуваће јединство наше организације и обезбедити да одговорни актери на терену наставе да цене њену улогу“, рекао је министар.

Он је истакао да Србија као земља која тежи да удје у Европску унију подржава појачану сарадњу измедју Савета Европе и ЕУ.

„Приступање ЕУ Конвенцији за заштиту људских права биће важан корак у том правцу“, рекао је он и додао да Србија такодје подржава наставак реформе Европског суда за људска права.

Он је подсетио да је од уласка у СЕ наша земља уложила велики напор да испуни обавезе које је преузела и изразио задовљство што је напредак Србије у усвајању правних инструмента СЕ и на плану заштите људских права позитивно оцењен.

Скупштина Србије је ратификовала 68 конвенција и протокола СЕ а законска процеудура за ратификацију још пет је већ покренута, напоменуо је министар.

„Најновији  извештај скреће пажњу на успех Србије у борби против корупције и организованог криминала и подвлачи нашу ресеност да побољшамо регионалну сарадњу и унапредимо добросуседске односе“, рекао је Јеремић.

Он је, такодје, подвукао преданост Србије регионалном помирењу, решавању питања судбине несталих и судјењима за ратне злочине.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version