Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da je Kosovo jedno od najdelikatnijih pitanja na području delovanja Saveta Evrope i ocenio da je uspostavljanje i održavanje atmosfere poverenja od ključnog značaja za uspešnost predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.„Sve članice Saveta Evrope jednoglasno su podržale dijalog koji će nas, nadam se, približiti istorijskom kompromisu izmedju Srba i Albanaca,“ rekao je Jeremić na sastanku  Komiteta ministara Saveta Evrope u Strazburu.

Napominjući da se miroljubiva i principijelna politika Srbije, koja je uložila veliki napor da ublaži tenzije diplomatskim sredstvima, neće menjati, on je ocenio da medjunarodni forumi poput Saveta Evrope mogu pomoći u uspotavljanju konstruktivnog tona kada je reč o Kosovu.

„Statusno neutralne inicijative Saveta Evrope treba da ostanu u sredistu dragocenog rada ove organizacije. Na primer, projekti kao što je očuvanje i rekonstrukcija srpskog nasledja sačuvaće jedinstvo naše organizacije i obezbediti da odgovorni akteri na terenu nastave da cene njenu ulogu“, rekao je ministar.

On je istakao da Srbija kao zemlja koja teži da udje u Evropsku uniju podržava pojačanu saradnju izmedju Saveta Evrope i EU.

„Pristupanje EU Konvenciji za zaštitu ljudskih prava biće važan korak u tom pravcu“, rekao je on i dodao da Srbija takodje podržava nastavak reforme Evropskog suda za ljudska prava.

On je podsetio da je od ulaska u SE naša zemlja uložila veliki napor da ispuni obaveze koje je preuzela i izrazio zadovljstvo što je napredak Srbije u usvajanju pravnih instrumenta SE i na planu zaštite ljudskih prava pozitivno ocenjen.

Skupština Srbije je ratifikovala 68 konvencija i protokola SE a zakonska proceudura za ratifikaciju još pet je već pokrenuta, napomenuo je ministar.

„Najnoviji  izveštaj skreće pažnju na uspeh Srbije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i podvlači našu resenost da poboljšamo regionalnu saradnju i unapredimo dobrosusedske odnose“, rekao je Jeremić.

On je, takodje, podvukao predanost Srbije regionalnom pomirenju, rešavanju pitanja sudbine nestalih i sudjenjima za ratne zločine.

Ostavi poruku