Srbi povratnici na područje opštine Kalesija održaće sutra mirni protestni skup ispred opštinske zgrade, jer su nezadovoljni svojim statusom i nerješavanjem njihovih nagomilanih problema, koje opštinske vlasti ignorišu punih 10 godina.Predstavnik Srba povratnika Živojin Miljanović rekao je novinarima da je ovo peti po redu mirni protestni skup kojim žele upoznati javnost i međunarodnu zajednicu o katastrofalnom stanju u kojem se nalaze Srbi povratnici na području opštine Kalesija.

Navodeći da četiri dosadašnja mirna protestna skupa nisu dala nikakve rezultate, Miljanović je ponovio da su zahtjevi Srba povratnika, između ostalog, da se zaposli bar jedno lice srpske nacionalnosti u opštinskoj službi za izbjegla i raseljena lica.

Srpski povratnici traže da se, napokon, riješi prilaz srpskom pravoslavmom groblju u povratničko naselje Gojčin, te da se formira opštinska komisija za raspodjelu sredstava u kojoj će biti i Srba povratnika, kako bi se sredstva dodjeljivala stvarnim povratnicima i uvelo reda u ovu raspodjelu.

Miljanović je dodao da je jedan od zahtjeva i da se u putnu infrastrukturu prema povratničkim naseljima ulaže iz opštinskih i kantonalnih sredstava, te iz drugih izvora.

Mirni protestni skup biće održan od 11.00 do 13.00 časova.

Ostavi poruku