Породице заробљених бораца и несталих цивила из Републике Српске на дан потписивања Дејтонског споразума – 21. новембра, одржаће протесте испред бањалучке канцеларије Института за нестала лица БиХ, као и испред зграде ОХР-а и америчке Амбасаде у Сарајеву, јер су незадовољне процесом тражења несталих Срба.Одлуку о одржавању протеста, донесену на данашњој ванредној сједници Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила РС у Броду, наредних дана требало би да потврди Предсједништво ове организације.

На сједници је закључено и да ће Суду за људска права у Стразбуру бити поднесене тужбе против Међународног комитета за тражење несталих са простора бивше Југославије, као и против Министарства за људска права и избјеглице БиХм јер „подржавају рад нелегалне институције Института за нестале БиХ“.

Организације и удружења несталих из Српске сматрају да је формирањем Института за нестала лица БиХ заустављен процес тражења лица чији се сваки траг губи од 1992. године када је почео рат у БиХ.

Предсједник Републичке организације за тражење заробљених и несталих РС Недељко Митровић рекао је да се у РС трага за још око 1 724 лица, а да на идентификацију чекају посмртни остаци још око 700 ексхумираних.

Он је указао на то да Институт за нестала лица БиХ и међународна заједница имају неједнак третман према жртвама.

Са сједнице у Броду упућен је захтјев члановима Управног одбора Института за нестале да поднесу оставку, јер је њихов мандат одавно истекао, а затржена је и оставка српских представника у Институту за нестале.

Ostavi poruku