Porodice zarobljenih boraca i nestalih civila iz Republike Srpske na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma – 21. novembra, održaće proteste ispred banjalučke kancelarije Instituta za nestala lica BiH, kao i ispred zgrade OHR-a i američke Ambasade u Sarajevu, jer su nezadovoljne procesom traženja nestalih Srba.Odluku o održavanju protesta, donesenu na današnjoj vanrednoj sjednici Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS u Brodu, narednih dana trebalo bi da potvrdi Predsjedništvo ove organizacije.

Na sjednici je zaključeno i da će Sudu za ljudska prava u Strazburu biti podnesene tužbe protiv Međunarodnog komiteta za traženje nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, kao i protiv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiHm jer „podržavaju rad nelegalne institucije Instituta za nestale BiH“.

Organizacije i udruženja nestalih iz Srpske smatraju da je formiranjem Instituta za nestala lica BiH zaustavljen proces traženja lica čiji se svaki trag gubi od 1992. godine kada je počeo rat u BiH.

Predsjednik Republičke organizacije za traženje zarobljenih i nestalih RS Nedeljko Mitrović rekao je da se u RS traga za još oko 1 724 lica, a da na identifikaciju čekaju posmrtni ostaci još oko 700 ekshumiranih.

On je ukazao na to da Institut za nestala lica BiH i međunarodna zajednica imaju nejednak tretman prema žrtvama.

Sa sjednice u Brodu upućen je zahtjev članovima Upravnog odbora Instituta za nestale da podnesu ostavku, jer je njihov mandat odavno istekao, a zatržena je i ostavka srpskih predstavnika u Institutu za nestale.

Ostavi poruku