ЕУ ће наредних недеља извршити притисак на Владу Хрватске да размотри могућност повлачења тужбе за геноцид против Србије, пишу „Вечерње новости“.Брисел ће затражити да се спусти гард према иницијативи предсједника Бориса Тадића и Иве Јосиповића о повлачењу тужби које су Србија и Хрватска поднијеле Међународном суду правде.

Брисел ће, тврде саговорници листа, инсистирати да се на ову тему тачка стави што прије, јер не жели да уласком Хрватске у ЕУ увлачи и нове неријешене проблеме.

Поготово јер се ЕУ већ једном „опекла“ на сличном примјеру, када је Словенија блокирала приступне преговоре Хрватске због неријешених граничних питања између ове двије земље.

Београд има добру вољу за повлачење тужбе, што је Тадић поновио у више наврата, а посљедњи пут недавно у Вуковару, када је нагласио да је компромис о овом питању предуслов за наставак процеса помирења.

Исте ставове са Тадићем дијели и Јосиповић, али је највећи кочничар хрватски премијер Јадранка Косор, односно њена Влада која ту одлуку треба да донесе, пишу „Новости“.

Професор међународног права из Београда Радослав Стојановић каже да су Хрватска и Србија подношењем тужбе и контратужбе испалиле два ћорка, јер оне не могу правно да опстану.

„Иво Јосиповић је човек који је писао хрватску тужбу и он врло добро зна да она нема правни основ, јер оптужбе за агресију нису у надлежности Међународног суда правде. С друге стране, Србија тужи Хрватску за геноцид због протеривања. А суд је већ у случају Босне пресудио да протеривање није геноцид“, каже Стојановић.

Тадић би требао посљедње седмице новембра да отпутује у дводневну званичну посјету Загребу, гдје ће се срести са Јосиповићем, Косоровом, предсједником Сабора Луком Бебићем и представницима Срба у Хрватској.

У Вуковару је договорено да се након тога организује и узвратна посјета Јадранке Косор, која би у Београд требало да дође до краја децембра.

То ће бити прилика да се за кратко време, у два наврата, осим тужби, размотре и многа друга питања – међудржавна граница, повратак избјеглица и заштита њихове имовине, очување писма и језика, додају „Новости“.

Ostavi poruku