U godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku država koje teže članstvu u EU, Srbija je pohvaljena zbog poboljšanja odnosa sa Prištinom, ali je pozvana da uloži veće napore u pronalaženju i hapšenju preostalih haških optuženika.Pozivajući se na izvore bliske Evropskoj komisiji, beogradski list „Danas“ navodi da će ovaj izvještaj sadržavati znatno veći broj kritičkih primjedaba nego prošlogodišnji.

Primjedbe u izvještaju, koji je još u formi nacrta, odnose se prije svega na nedovoljno efikasne primjene zakona, kako u borbi protiv korupcije, tako i u ekonomskoj sferi, a biće kritikovana i politika vlasti u Beogradu prema učešću Kosova u regionalnim organizacijama.

U izvještaju se navodi da je Srbija pokazala pozitivne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, ali da su potrebni veći napori u reformi pravosuđa i administracije.

Od Srbije se zahtijeva puna saradnja sa Haškim tribunalom i konstruktivniji pristup po pitanju učešća Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji, a vlasti u Beogradu se pozivaju da priznaju carinske deklaracije privremenih institucija samouprave u pokrajini.

U dijelu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, navodi se da se vlasti u pokrajini moraju ozbiljnije pozabaviti borbom protiv organizovanog kriminala, pranja novca i korupcije, a da ozbiljni izazovi postoje i u oblasti reforme javne administracije i vladavine zakona.

Evropska komisija, takođe, navodi da na Kosmetu, u praksi, nije obezbijeđena sloboda izražavanja.

Kako saznaje „Danas“, Evropska komisija daće pozitivno mišljenje o kandidaturi Crne Gore za članstvo u EU, zbog čega se ta država može nadati zvaničnom dobijanju statusa kandidata već do kraja ove godine, dok aplikacija Albanije neće dobiti „zeleno svjetlo“.

Savjet ministara EU danas bi trebalo da donese odluku o „bijelom šengenu“ za državljane BiH i Albanije, ali će biti uveden „dvostruki mehanizam nadzora“ režima bez viza i to za sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

Ostavi poruku