Naslovna Vijesti Ostao i bez ruke i bez novca

Ostao i bez ruke i bez novca

0

Oko 70 mještana sela Radomirovac danas se okupilo na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu kao znak protesta protiv presude mještaninu tog sela Milanu Dragiću.Milan Dragić je 17. februara 2004, radeći u pilani u Radomirovcu, doživio nesreću, kada mu je traka transportera zakačila lijevu ruku, koja mu je amputirana do lakta u banjalučkoj bolnici.

Prvo je presudom Osnovnog suda u Novom Gradu Dragić dobio odštetu u iznosu od 600 maraka i penziju u iznosu od 60 maraka, a nakon toga je angažovao advokata koji se na tu presudu žalio Okružnom sudu u Banjaluci, koji je obnovio proces i donio novu presudu, po kojoj je preduzeće DOO „Braća Stjepanović“ za odštetu isplatilo 12. 500 maraka.

U međuvremenu su se na tu presudu Vrhovnom sudu RS žalili Stjepanovići, naložena je i revizija cijelog postupka, a nakon revizije Sud je presudio da Dragić treba preduzeću „Braća Stjepanović“ da vrati taj novac, odnosno, budući da je otpao pravni osnov po kojem je isplaćen iznos od 12.500 maraka, Dragić je dužan da ga vrati uz zakonske predviđene zatezne kamate, što ukupno iznosi 28.455 maraka.

Milan Dragić kaže da je radio posao na koji je bio raspoređen i ne može da vjeruje u ishod ovog sudskog postupka, kaže da je radio u preduzeću „Braća Stjepanović“, a da nije bio prijavljen.        On navodi da nije u mogućnosti da plati presuđeni iznos, jer je jedini prihod njegove porodice invalidnina njegove žene Borke Dragić, koja je u proteklom ratu ostala bez oka.

Jedan od vlasnika pilane Savo Stjepanović negira sve optužbe koje je na njegov i račun njegovog brata izgovorio Dragić.

Stjepanović kaže da Dragić „nije bio radnik preduzeća `Braća Stjepanović` i da je u vrijeme kada se nesreća dogodila radio za drugog čovjeka“, te objašnjava da je Dragić kobnog dana kada se dogodila nesreća postavljao sortirni sto za zanatliju iz Novog Grada i to ne po nalogu bilo koga iz preduzeća Braća Stjepanović.

Stjepanović tvrdi da je pilana u Radomirovcu firma sa rejtingom, koja ima 30 zaposlenih radnika, prijavljenih i osiguranih.

Delegacija mještana Radomirovca danas je pokušala stupiti u kontakt sa predstavnicima Osnovnog suda u novom Gradu, ali im je rečeno da je srijeda dan određen za prijem stranaka.

Službenik za odnose sa javnošću u Osnovnom Sudu u Novom Gradu sudija Tatjana Radulj kaže da je Osnovni sud u postupku tužitelja Milana Dragića protiv DOO „Braća Stjepanović“, koji je tražio isplatu nematerijalne štete 17.maja ove godine, odbacio zahtjev kao neosnovan, a ovu presudu potvrdio je Okružni sud u Banjaluci 27.septembra.

Raduljeva je rekla da tužitelju ostaju na raspolaganju zakonom dopuštena pravna sredstva.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version