Одлуку Европске уније да укине визе грађанима Босне и Херцеговине поздравили су данас премијер, председник и шеф парламента Републике Српске, као и високи међународни представник у БиХ Валентин Инцко.Премијер РС Милорад Додик рекао је новинарима у Бања Луци да је

одлука Европске комисије добра вест, али и да је требало да буде донета много раније.

У сваком случају, честитам грађанима БиХ на укидању виза, рекао је Додик.

Одлуку о укидању виза за грађане БиХ поздравио је и председник РС Рајко Кузмановић истичући да то представља својеврсно признање за домаће институције.

„Визна либерализација најављује почетак нове ере за Босну и Херцеговину у погледу њеног односа са Европском унијом, утирући пут грађанима да слободно путују по готово целом континенту“, саопштено је из кабинета председника РС.

И за председника народне скупштине РС Игора Радојичића то је добра вест за све грађане БиХ.

Одлуку Савета ЕУ за правосуђе и унутрашње послове да одобри укидање визног режима за грађане БиХ који путују у европске земље које припадају такозваном шенгенском простору поздравио је и високи представник у БиХ Инцко.

„Либерализација визног режима омогућава грађанима ове земље да слободно путују највећим делом европског континента, а Босну и Херцеговину и њене грађане приближава европској домовини, којој и припадају“, навео је Инцко.

Он истиче да ће време када су Босанци и Херцеговци морали стајати у редовима како би добили визе за путовања у Европску унију ускоро, на сву срећу, бити иза нас.

„Убудуће ће сви имати слободу да путују, упознају друге европске културе и размењују идеје“, рекао је Инцко.

Одлука о укидању виза за грађане БиХ, каже Инцко, донесена је након што су се власти ове земље обавезале и провеле низ широких и сложених реформи.

„Европска унија је реаговала на позитивне трендове у БиХ, наградивши земљу и њене грађане. Сада треба наставити са овим позитивним трендом и одлучно повести БиХ ка Европи“, казао је Инцко.

Ostavi poruku