Odluku Evropske unije da ukine vize građanima Bosne i Hercegovine pozdravili su danas premijer, predsednik i šef parlamenta Republike Srpske, kao i visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko.Premijer RS Milorad Dodik rekao je novinarima u Banja Luci da je

odluka Evropske komisije dobra vest, ali i da je trebalo da bude doneta mnogo ranije.

U svakom slučaju, čestitam građanima BiH na ukidanju viza, rekao je Dodik.

Odluku o ukidanju viza za građane BiH pozdravio je i predsednik RS Rajko Kuzmanović ističući da to predstavlja svojevrsno priznanje za domaće institucije.

„Vizna liberalizacija najavljuje početak nove ere za Bosnu i Hercegovinu u pogledu njenog odnosa sa Evropskom unijom, utirući put građanima da slobodno putuju po gotovo celom kontinentu“, saopšteno je iz kabineta predsednika RS.

I za predsednika narodne skupštine RS Igora Radojičića to je dobra vest za sve građane BiH.

Odluku Saveta EU za pravosuđe i unutrašnje poslove da odobri ukidanje viznog režima za građane BiH koji putuju u evropske zemlje koje pripadaju takozvanom šengenskom prostoru pozdravio je i visoki predstavnik u BiH Incko.

„Liberalizacija viznog režima omogućava građanima ove zemlje da slobodno putuju najvećim delom evropskog kontinenta, a Bosnu i Hercegovinu i njene građane približava evropskoj domovini, kojoj i pripadaju“, naveo je Incko.

On ističe da će vreme kada su Bosanci i Hercegovci morali stajati u redovima kako bi dobili vize za putovanja u Evropsku uniju uskoro, na svu sreću, biti iza nas.

„Ubuduće će svi imati slobodu da putuju, upoznaju druge evropske kulture i razmenjuju ideje“, rekao je Incko.

Odluka o ukidanju viza za građane BiH, kaže Incko, donesena je nakon što su se vlasti ove zemlje obavezale i provele niz širokih i složenih reformi.

„Evropska unija je reagovala na pozitivne trendove u BiH, nagradivši zemlju i njene građane. Sada treba nastaviti sa ovim pozitivnim trendom i odlučno povesti BiH ka Evropi“, kazao je Incko.

Ostavi poruku