Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Rade Ristović izjavio je danas u Srebrenici da će mjesečne invalidnine za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca biti povećane kada budu stečeni ekonomski uslovi za to.Tokom Centralna svečanost obilježavanja Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske (RS), Ristović je kao najvažniji rezultat u ovoj godini naveo realizaciju projekta za zapošljavanje demobilisanih boraca i učešće u reviziji invalidnina.

„Ima primjedbi na način provođenja revizije invalidnina. Izdato je oko 7 500 rješenja i vode se upravni postupci za reviziju invalidnina. Ministarstvo je spremno da prihvati sistemska rješenja u ovoj oblasti ukoliko ih predloži Boračka organizacija“, rekao je Ristović i dodao da Srpska za boračku populaciju svake godine iz budžeta izdvaja oko 185 miliona KM, što je prioritet.

Čestitajući krsnu slavu borcima, Ristović je rekao da su u Srebrenici stradali mnogi Srbi i da je to bitna opština za Srpsku. On je istakao da je odlukom da se boračka krsna slava obilježi u Srebrenici pokazana zahvalnost prema srpskim žrtvama u ovom kraju.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz čestitao je krsnu slavu i istakao da nekadašnji borci od Srpske očekuju da im se dostojno oduži.

Ćurguz kaže da je osnovni problem demobilisanih boraca nezaposlenost i ugrožena egzistencija njihovih porodica. On naveo da u u narednih godinu dana treba stambeno zbrinuti još 5 604 porodica iz prioritetnih boračkih grupa.

On je naveo da postoji oko osam hiljada zahtjeva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i istakao da će Boračka organizacija RS tražiti od Vlade da planira sredstva za tu namjenu u skladu sa protokolom.

Ćurguz je precizirao da u Srpskoj živi 24 000 porodica poginulih i oko 37 000 ratnih vojnih invalida, kojima je uputio posebnu čestitku za današnji praznik.

Svečanost je počela u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, gdje je služena Sveta liturgija i obavljeno lomljenje slavskog kolača.         Nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača priređen je slavski ručak.

Ostavi poruku