SHARE

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске /РС/ Раде Ристовић изјавио је данас у Сребреници да ће мјесечне инвалиднине за ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца бити повећане када буду стечени економски услови за то.Током Централна свечаност обиљежавања Митровдана, крсне славе Борачке организације Републике Српске (РС), Ристовић је као најважнији резултат у овој години навео реализацију пројекта за запошљавање демобилисаних бораца и учешће у ревизији инвалиднина.

“Има примједби на начин провођења ревизије инвалиднина. Издато је око 7 500 рјешења и воде се управни поступци за ревизију инвалиднина. Министарство је спремно да прихвати системска рјешења у овој области уколико их предложи Борачка организација”, рекао је Ристовић и додао да Српска за борачку популацију сваке године из буџета издваја око 185 милиона КМ, што је приоритет.

Честитајући крсну славу борцима, Ристовић је рекао да су у Сребреници страдали многи Срби и да је то битна општина за Српску. Он је истакао да је одлуком да се борачка крсна слава обиљежи у Сребреници показана захвалност према српским жртвама у овом крају.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз честитао је крсну славу и истакао да некадашњи борци од Српске очекују да им се достојно одужи.

Ћургуз каже да је основни проблем демобилисаних бораца незапосленост и угрожена егзистенција њихових породица. Он навео да у у наредних годину дана треба стамбено збринути још 5 604 породица из приоритетних борачких група.

Он је навео да постоји око осам хиљада захтјева за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида и истакао да ће Борачка организација РС тражити од Владе да планира средства за ту намјену у складу са протоколом.

Ћургуз је прецизирао да у Српској живи 24 000 породица погинулих и око 37 000 ратних војних инвалида, којима је упутио посебну честитку за данашњи празник.

Свечаност је почела у цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, гдје је служена Света литургија и обављено ломљење славског колача.         Након литургије и ломљења славског колача приређен је славски ручак.

SHARE

Оставите одговор