Bivši ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Boris Gašpar, njegov pomoćnik Braco Vrančić i bivši direktor banjalučke Robne kuće “Boska“ Vladislav Babić danas su u Okružnom sudu Banjaluka oslobođeni optužnice da su radnjama u vezi sa prodajama poslovnih prostora oštetili ovu robnu kuću za 1,46 miliona maraka.U obrazloženju presude sudija Olga Malešević navela je da je Babić kao direktor Robne kuće poštovao akte preduzeća, kao i odluke skupština akcionara, te da je postupao prema statutarnim i ostalim pravnim odredbama.

Ona je dodala da je o prodaji više poslovnih prostora “Boske“ bila obaviještena Direkcija za privatizaciju RS i da sud nije našao da je Babić prekršio neku od blanketnih normi koje navodi optužnica.

Sudija je dodala da su u optužnici samo kumulativno pobrojane radnje kojima je on bio optužen da je prekršio službeni položaj i ovlaštenja.

Prema njenim riječima, sud nije našao ni da su Gašpar i Vrančić počinili djelo nesavjesnog rada onako kako se navodi u optužnici.

Specijalno tužilaštvo RS je prije dvije godine podiglo optužnicu protiv Babića, Gašpara i Vrančića zbog zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja kojom ih je teretilo da su od februara do avgusta 2004. godine nezakonito prodali dio poslovnih prostora “Boske“ i time pričinili štetu od oko 1,46 miliona maraka.

Tu optužnicu je Specijalno tužilaštvo u septembru promijenilo, tako da se, prema izmjenjenoj optužnici, Babić teretio za produženu zloupotrebu službenog položaja, dok su Gašpar i Vrančić, umjesto za zloupotrebu službenog položaja, izmjenjenom optužnicom bili terećeni za nesavjestan rad u službi.

Ostavi poruku