SHARE

Парламентарна скупштина Савјета Европе ће у јануару или марту наредне године поново разматрати могуће санкције према БиХ уколико не буде испоштована пресуда Европског суда за људска права у случају “Сејдић и Финци”, рекла је амбасадор Савјета Европе у БиХ Каролина Раво.Раво је током данашње сесије Асоцијације независних интелектуалаца “Круг 99” о теми “Како читати ‘дух’ Устава БиХ” у Сарајеву рекла да искључења БиХ из Савјета Европе због компликованости извршења уставних реформи у скоријој будућности не би требало да буде.

“Уколико власти у БиХ на неко дуже вријеме не испоштују пресуду Европског суда за људска права у случају ‘Сејдић и Финци’ могућа је санкција искључења БиХ из Савјета Европе”, упозорила је Раво.

Она је оцијенила да непоштивање ове пресуде представља удаљавање БиХ на њеном путу ка европским интеграцијама, али да тај проблем не би требало да утиче на визну либерализацију за грађане БиХ.

Професор људских права на универзитету у Сарајеву Лада Садиковић рекла је да је апсолутни приоритет усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о заштити људских права у свим сегментима, а не само у погледу дискриминацијских одредби које је пресудио Европски суд за људска права у Стразбуру случају “Сејдић и Финци”.

“Тренутно сви случајеви који долазе из Суда за људска права из Стразбура су против БиХ, што значи да БиХ прије свега мора омогућити ефективно судство које ће заштити људска права свих грађана БиХ”, рекла је Садиковићева.

Излаз из тренутно лоше ситуације у области људских права у БиХ, она види у помоћи међународне заједнице и активнијој улози политичких партија из БиХ .

SHARE

Оставите одговор