SHARE

Главни одбор Српске демократске странке усвојио је данас на седници у Источном Сарајеву платформу о усаглашеном дјеловању ове странке и СНСД-а у институцијама БиХ. За платформу је гласало 80 чланова ГО СДС-а, један је био против и један уздржан.У паузи засједања, предсједник СДС-а Младен Босић рекао је новинарима у Источном Сарајеву да је послије исцрпне дискусије и сагледавања платформе, ГО дао подршку напорима руководства да се обезбиједи заједнички наступ из РС у органима БиХ.

“Приче о подјелама и различитим мишљењима унутар ГО су инструисане и конструисане са стране. СДС је јединствен у ставу да морамо учинити све да позиција РС у Сарајеву буде што јача и да РС говори једним и што јаснијим гласом”, истакао је Босић.

Он је изразио увјерење да ће и остале странке из РС подржати платформу, која је, како је нагласио, у интересу свих грађана Српске.

Потврдивши да је у првом дијелу сједнице била разматрана могућност коалиције са СНСД-ом на нивоу РС, Босић је рекао да ће СДС, као опозициона странка у РС, наставити и даље тако да се понаша.

У наставку сједнице ГО СДС-а, између осталог, биће предложени и кандидати СДС-а за Вијеће народа РС и Дом народа парламента БиХ, те извршена анализа изборних резултата.

Приједлог СДС-а да изборне листе кандидата буду затворене и да цензус, умјесто садашњих три буде пет одсто, Босић је образложио чињеницом да су отворене листе показале да све странке имају проблема са вођењем кампање, која се претвори у личну кампању појединаца.

“С друге стране, странка није у могућности да понуди најбољи састав посланичких клубова, јер се гласачи опредјељују по различитим критеријумима. Осим тога, отворене листе су евидентно погодне за политичку корупцију, односно за касније трговање мандатима, а странке не могу да обезбиједе дословно провођење њихове политике”, оцијенио је Босић.

Он је рекао да РС, по принципу ротације у Савјету министара БиХ, треба да припадне мјесто министра иностраних послова. Босић је изнио став СДС да Министарство иностраних послова БиХ до сада није имало избалансиран политички и кадровски став према РС и да је крајње вријеме да се то исправи.

Платформу о усаглашеном дјеловању СНСД-а и СДС-а у заједничким органима БиХ парафирали су 3. новембра предсједници странака Милорад Додик и Младен Босић, а након што је главни и извршни одбори странака усвоје, биће заказано коначно потписивање овог документа.

Платформа се састоји од шест тачака којима се дефинише да ће СНСД и СДС у заједничким органима БиХ, а нарочито у Парламентарној скупштини БиХ, усаглашавати све ставове о питањима од виталног националног интереса за РС.

СНСД и СДС су у Платформи навели да су сагласни да треба наћи боља рјешења у областима расподјеле државне имовине, непокретне војне имовине, пописа становништва у БиХ, снабдијевање Брчко дистрикта струјом, систем индиректног опорезивања, правосудних институција, изборни систем, РТВ систем и друга питања.

У платформи се истиче да странке не прихватају да промјене Устава БиХ задиру у дејтонске надлежности РС и механизме заштите њених интереса, те наглашавају да досадашњи приједлози попут “априлског пакета”, “бутмирског пакета” и “прудског споразума”, не могу бити полазна основа за будуће разговоре.

Овај документ налаже да не може бити даљег преноса надлежности и да је потребно преиспитати сврсисходност свих до сада неуставно пренесених надлежности.

Платформу би ускоро требало да разматра и Извршни одбор СНСД-а.

SHARE

Оставите одговор