Предсједништво Борачке организације регије Зворник на данашњем састанку у Сребреници изразило је незадовољство досадашњим начином ревизије инвалиднина борачких категорија, оцијенивши да се ревизија мора вршити на основу сагледавања околности рањавања и погибија.„Борци и ратни војни инвалиди нису за овакву ревизију и она се мора зауставити и преиспитати. Смањују се инвалиднине истинским борцима“, рекао је предсједник Борачке организације регије Зворник Драган Милошевић и додао да инвалиднине и даље примају они који су их на сумњив или незаконит начин добили.

Милошевић је додао да представници борачке популације сматрају да инвалиди инвалиднине треба да добијају за егзистенију њихових породица, а не за лијекове, те истакао да борци траже да лијечење инвалида и породица погинулих буде бесплатно и да се то законом регулише.

Он је нагласио да су учесници данашњег састанка затражили да се поштује законска одредба по којој приоритет у запошљавању у јавним установама имају ратни војни инвалиди, чланови породица погинулих и демобилисани борци ако испуњавају услове као и други кандидати за одређена радна мјеста, што се до сада, како каже, у већини случајева није поштовало.

Састанку су присуствовали недавно изабрани предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Мико Шкорић и предсједник Одбора породица погинулих БОРС-а Станислав Јунгић, с циљем сагледавања стања и проблема које имају општинске борачке организације, породице погинулих, ратни војни инвалиди и бивши борци Војске РС.

Јунгић је указао да још нису стамбено збринуте све породице погинулих и ратни војни инвалиди из приоритетних категорија, што уноси незадовољство, јер је неприхватљиво да то питање 15 година од завршетка рата није у потпуности ријешено.

Шкорић је указао на проблем стамбеног збрињавања ратних војних инвалида и породица погинулих, али је додао да, како је навео, није коректно од мањег броја инвалида да тврде да ће то питање ријешити уколико добију статус организације од посебног интереса.

„Постоји демократско право да они траже тај статус, али нико им није оспоравао да се и до сада ангажују да се проблеми рјешавају“, рекао је Шкорић и позвао чланство Борачке организације на јединственост и заједнички наступ према органима власти када је ријеч о рјешавању потреба ове популације.

Говорећи о ревизији, Шкорић је рекао да у том процесу нису анализирала спорна рјешења, да су инвалиднине смањиване инстинским инвалидима и да се у том послу одступило од потписаног протокола о провођењу ревизије. Он је додао да се због тога ревизија мора зауставити, морају се урадити бољи правилници и ревизију обавити на основу новог правилника, којим ће околности рањавања и погибије бити основа за утврђивање статуса и инвалидности.

Ostavi poruku