Naslovna Vijesti Turska neprihvatljiv posrednik

Turska neprihvatljiv posrednik

0

Za Srbiju je EU jedini posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, što je i naznačeno u rezoluciji o Kosovu usvojenoj u Generalnoj skupštini UN, rekao je za „Politiku“ izvor iz Vlade Srbije komentarišući ponudu turskog premijera Redžepa Erdogana da Ankara posreduje u ovim pregovorima.„Naravno da nam je drago da razne zainteresovane zemlje žele da vide pozitivan ishod pregovora i zato ne možemo negativno da se odredimo prema takvim željama. Međutim, jasno je ko je posrednik“, rekao je ovaj sagovornik.

Komentarišući uvjerenost Erdogana, izrečenu tokom nedavnog boravka na Kosovu, da će pregovore pratiti i nova priznavanja kosovske nezavisnosti, izvor iz srpske vlade dodaje da je nepotrebno priznavati nezavisnost u momentu kada počinju pregovori i da bi time bio narušen pregovarački proces ili prejudiciran ishod pregovora.

Islamolog Darko Tanasković, koji je svojevremeno bio ambasador SR Jugoslavije u Ankari, vrlo je kritički nastrojen prema namjerama Turske, ocjenjujući da bi ta zemlja bila jedan od najnepovoljnijih mogućih posrednika.

„Oni ne mogu biti posrednik, jer su među prvima priznali nezavisnost Kosova i za to su i lobirali. Ona je posljednja zemlja koja treba da posreduje u pregovorima, jer ako moramo da prihvatimo Hilari Klinton, ne moramo Tursku“, istakao je Tanasković.

On je ocijenio da su motivi Turske da se pokaže kao gazda na Balkanu i kao zemlja koja „može da premosti ono što drugi ne mogu“.“To je njihov neoosmanistički pristup, jedna vrsta arogancije i pragmatizma. Karakteristika turske politike jeste da su vrlo pragmatični i da stalno primenjuju dvostruke standarde“, istakao je Tanasković.

On je dodao da su, prema knjizi turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua, stalni oslonci turske politike na Balkanu Bošnjaci i Albanci, te da je svaki potez Ankare prema drugima, bilo pozitivan ili negativan, uvijek u funkciji toga da se pomogne stabilizaciji Bošnjaka i Albanaca.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao da su pregovori Beograda i Prištine u Ankari prilika da Turska unaprijedi svoju pregovaračku ulogu i težinu na Balkanu.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version