SHARE

За Србију је ЕУ једини посредник у преговорима Београда и Приштине, што је и назначено у резолуцији о Косову усвојеној у Генералној скупштини УН, рекао је за “Политику” извор из Владе Србије коментаришући понуду турског премијера Реџепа Ердогана да Анкара посредује у овим преговорима.“Наравно да нам је драго да разне заинтересоване земље желе да виде позитиван исход преговора и зато не можемо негативно да се одредимо према таквим жељама. Међутим, јасно је ко је посредник”, рекао је овај саговорник.

Коментаришући увјереност Ердогана, изречену током недавног боравка на Косову, да ће преговоре пратити и нова признавања косовске независности, извор из српске владе додаје да је непотребно признавати независност у моменту када почињу преговори и да би тиме био нарушен преговарачки процес или прејудициран исход преговора.

Исламолог Дарко Танасковић, који је својевремено био амбасадор СР Југославије у Анкари, врло је критички настројен према намјерама Турске, оцјењујући да би та земља била један од најнеповољнијих могућих посредника.

“Они не могу бити посредник, јер су међу првима признали независност Косова и за то су и лобирали. Она је посљедња земља која треба да посредује у преговорима, јер ако морамо да прихватимо Хилари Клинтон, не морамо Турску”, истакао је Танасковић.

Он је оцијенио да су мотиви Турске да се покаже као газда на Балкану и као земља која “може да премости оно што други не могу”.”То је њихов неоосманистички приступ, једна врста ароганције и прагматизма. Карактеристика турске политике јесте да су врло прагматични и да стално примењују двоструке стандарде”, истакао је Танасковић.

Он је додао да су, према књизи турског шефа дипломатије Ахмета Давутоглуа, стални ослонци турске политике на Балкану Бошњаци и Албанци, те да је сваки потез Анкаре према другима, било позитиван или негативан, увијек у функцији тога да се помогне стабилизацији Бошњака и Албанаца.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић рекао да су преговори Београда и Приштине у Анкари прилика да Турска унаприједи своју преговарачку улогу и тежину на Балкану.

SHARE

Оставите одговор