У новој снажној ерупцији вулкана „Мерапи“ синоћ је погинуло најмање 54 лица, а више десетина их је повријеђено, саопштиле су власти.Нова ерупција која је почела након поноћи уништила је село Аргомулио, 18 километара од кратера.

Облаци врелог пепела и гасова дижу се у небо до висине од четири километра, наводе локални званичници.

Званичници службе за праћење вулканских активности наводе да је ерупција била најснажнија до сада од када је 26. октобра забиљежена прва активност вулкана.

„Спасилачке екипе су потврдиле да су до сада погинула 54 лица, али неке зоне су због токсичног дима неприступачне, па се страхује да би број жртава могао бити већи“, изјавио је Бану Хермаван, портпарол власти у Јогјакарти, граду који се налази јужно до „Мерапија“.

Вулкан на планини Мерапи прорадио је 26. октобра и од тада је погинуло 98 лица, повријеђено је 185 становника, док је више од 100.000 људи из зоне од 20 километара око вулкана било принуђено да се евакуише у безбједније дијелове земље.

Аеродром у Јогјакарти затворен је од јутрос, јер пепео прекрива област, али би требало током дана да поново буде отворен, саопштио је портпарол Министарства саобраћаја Бамбанг Ерван.

Ostavi poruku