SHARE

Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом су Гојко Кличковић, Младен Дрљача и Јован Остојић ослобођени оптужби за ратни злочин против човјечности почињен 1992. године у Босанској Крупи.Образлажући пресуду, предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић навео је да су Кличковић и Дрљача ослобођени оптужби да су у овом периоду, заједно са члановима СДС-а, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату против несрпског становништва.

Суд је установио да није потврђен доказ о широком и систематичном нападу на несрпско становништво што је била главна окосница оптужнице.

Утврђено је и да Кличковић није имао ефективну контролу над војском и полицијом, те да се више евакуација које су се доводиле у везу са Дрљачом не може окарактерисати као присилно исељење муслиманског становништва које се послије рата вратило кућама.

Божић је истакао да Тужилаштво није доказало да су Кличковић, Дрљача и Остојић кривично одговорни за злочине који су им стављени на терет.

Он је навео да је до овакве пресуде дошло, јер Тужилаштво није доказало да је на подручју Босанске Крупе био широк и систематичан напад усмјерен против несрпског цивилног становништва, чиме није испуњен основни елемент кривичног дјела злочина против човјечности.

“Одбрана није оспорила да су се злочини догодили, али Тужилаштво није успјело доказати да су оптужени криви за те злочине. Овај поступак је трајао дуго и као резултат открила су се дешавања и кривци за те злочине. Вијеће сматра да ће на основу тога бити могуће кривично гонити праве починиоце”, рекао је Божић.

Кличковић, који је у притвору провео близу четири године, сматра да је донесеном пресудом задовољена правда. Он је изјавио новинарима да починилац злочина у Босанској Крупи треба да буде “жестоко кажњен”, како се “такве ствари не би поновиле”.

“Ја не видим корист коју би имале жртве, а то су биле моје комшије, пријатељи и сарадници, од сатисфакције у кажњавању мене зато што сам се бавио политиком. Ја сам урадио оно што се могло али, у рату влада сила, а политика је у другом плану”, изјавио је Кличковић.

Он је захвалио свједоцима Бошњацима који су, како је истакао, били веома коректни и нису изнијели ниједну неистиниту ријеч током судског процеса који је трајао више од двије и по године.

Младен Дрљача сматра да је прошао праву голготу у поступку у којем је био “мање од колатералне штете”, те изразио наду да ће након жалбеног поступка, бити донесена иста пресуда.

Тужилаштво БиХ ће, након што добије писмени отправак, уложити жалбу на ослобађајућу пресуду, потврдила је портпарол Тужилаштва Селма Хећимовић.

Тужилаштво БиХ теретило је Кличковића, Дрљачу и Остојића за злочине против човјечности, ратне злочине против ратних заробљеника, те цивилног становништва. Они су били оптужени за убиства, депортације, мучења, затварања, присиљавања на принудне радове и друга нечовјечна дјела почињена над несрпским становништвом током 1992. године у Босанској Крупи.

Кличковић је у том периоду био предсједник ратног Предсједништва и командант Кризног штаба Српске општине Босанска Крупа, Дрљача предсједник вијећа Привременог војног суда у Јасеници и Комисије за размјене заробљеника, а Остојић командант 11. крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/.

SHARE

Оставите одговор