Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata nije danas prihvatila pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda na Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, zbog čega će o ovom zakonu raspravljati Ustavni sud RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da se nije moglo usaglasiti obrazloženje Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, jer je u njemu preširoko protumačen vitalni nacionalni interes i da ono u suštini osporava sam ustavni osnov za donošenje Zakona, odnosno pravo RS da ga donese.

„Narodna skupština je smatrala da ustavni osnov postoji, jer RS ima pravo da uređuje imovinsko-pravne odnose. Odlukom OHR-a je zabranjeno raspolaganje državnom imovinom RS, čime je međunarodna zajednica priznala RS kao nosioca prava državne svojine“, rekao je Radojičić novinarima.

On je istakao da bi Ustavni sud RS trebalo da odbaci argumentaciju da je riječ o neustavnom zakonu, jer su procedure osporavanja ustavnog osnova i pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa različite.

„Vijeće naroda treba da zaštiti vitalni nacionalni interes pojedinačnih klubova konstitutivnih naroda, a osporavanje ustavnog osnova čitavog zakona je, ipak, izvan okvira njegovih nadležnosti“, naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Ustavni sud uđe u razmatranje ustavnosti spornog zakona, ocjena bi trebalo da bude da ustavni osnov postoji i Zakon bi trebalo da prođe.

Predsjedavajući Vijeća naroda Dževad Osmančević rekao je da je mogućnost usaglašavanja Zakona sa obrazloženjem Kluba delegata bošnjačkog naroda u ovom tijelu bila svedena na minimum, jer je predmet ramatranja bio čitav zakon, a ne amandmani.

„Danas smo prvi put u ovom mandatu imali situaciju da ne možemo raspravljati o amandmanima, već o zakonu u cjelini, zbog čega nije došlo do usaglašavanja i o tome će odlučiti Ustavni sud“, rekao je Osmančević.

Ostavi poruku