Predsednici Srbije i Hrvatske  Boris Tadić i Ivo Josipović izjavili su danas u Vukovaru da su odlučni da nastave proces pomirenja, uprkos tome što će na tom putu dve države morati da sruše još  mnoge barijere, a prvi i najvažniji korak u tom pravcu biće utvrdjivanje istine o sudbini nestalih u ratu.Tadić i Josipović su, posle sastanka sa predstavnicima hrvatskih  udruženja žrtava rata, kojem je prisustvovala i predsednica  Vlade Hrvatske Jadranka Kosor, poručili da su odlukom da danas  posete Ovčaru i Paulin Dvor, kao mesta stradanja pripadnika oba  naroda, pokazali da nema sile koja će ih sprečiti da okončaju  proces pomirenja.

„Nema te politike koja će nas dvojicu sprečiti da nastavimo taj  proces, to je pitanje budućnosti nas, naše dece i naših  zemalja“, rekao je Josipović.

Tadić i Josipović saglasili su se da se više ne može dovesti u  pitanje iskrena rešenost Srbije i Hrvatske i njihovih nadležnih  institucija da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se  rasvetlila sudbina nestalih, bez obzira na njihovu nacionalnost.                Predsednik Tadić je rekao da je danas još jednom potvrdio takvo  opredeljenje Srbije predajući hrvatskoj strani dokumenta  vukovarske bolnice.

„Kada god komisije u kojima zajedno radimo posumnjaju u lokalitet  gde mogu biti ostaci nestalih, Srbija će istoga trenutka krenuti  u radove otkrivajući da li tu leže nečiji ostaci, a siguran sam  da je tako i na hrvatskoj strani“, kazao je Tadić.

„Mi ne šaljemo poruku samo našim sunarodnicima i gradjanima,  već i medjunarodnoj javnosti, želeći da uverimo sve da je ovo  prostor na kome se poštuju zajedničke vrednosti i da ovim činom  dostižemo najviši nivo naše zajedničke civilizacije i posebnih  kultura i čime dokazujemo da smo deo evrpskog sistema vrednosti“,  objasnio je Tadić.

Tadić je istakao da je, osim izvinjenja kao ličnog čina, za  trajno pomirenje dva naroda neophodno da i dve države povuku  odredjene poteze u tom pravcu, a to podrazumeva i vansudsko  rešavanje medjusobnih tužbi za genocid pred Medjunarodnim sudom  pravde.

„Naš napor je da otvorimo drugačiju stranicu istorije. Ona  podrazumeva lične geste ali i pravnu proceduru i nije dovoljno da  dva pojedinca daju svoj doprinos, već i države moraju da daju  doprinos“, kazao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara da li je dolaskom u  Vukovar posredno priznao da je bilo agresije Srbije na Hrvatsku,  Tadić je rekao da pravnicima i istoričarima ostavlja da utvrde  šta se desilo 90ih godina prošlog veka, a da je njegova dušnost  bila da načini lični gest u znak sećanja na nevine žrtve.

Tadić i Josipović odbacili su kao neumesne ocene da se posetom  Vukovaru i Paulin Dvoru izjednačavaju dva zločina, budući da je  na Ovčari bilo desetostruko više žrtava.

„Svi koji smatraju da se ovde radi o brojkama i matematičkom  poredjenju nisu dobro razumeli svrhu današnjeg dana.

Svako ko  uporedjuje zločine i žrtve duboko greši. Mi se danas ne  nalazimo u matematičkoj ravni, mi ovde uspostavljamo etičku  ravan.

Ako udjemo u prebrojavanja nikada ne bi mogli da se  pomirimo“, objasnio je Tadić.

I predsednik Josipović je naglasio da svi koji razmišljaju o  budućnosti ne mogu naći zamerke odluci da se u jednom danu  posete Ovčara i Paulin Dvor, budući da odnos prema žrtvama ne  sme biti selektivan.

Predsednici su bili saglasni i u stavu da proces pomirenja za koji  se zalažu ne podstiču pod pritoskom EU ili SAD, već da to čine  iz humanosti.

„Niko nas nije naterao na ovo, nikakav Brisel ili Vašington – ovo  je naš lični čin. Niko ne treba da nas natera da budemo ljudi. Niko ne treba da me dovede u Srebrenicu, Vukovar ili bilo koje  drugo mesto stradanja. To je moja moralna obaveza kao Borisa  Tadića i kao predsednika Srbije“, rekao je Tadić.

„Danas smo ovde svi zajedno zbog humanosti, ljudskog pristupa  žrtvi i poklona žrtvi, i da osudimo zločin.

Svako ko je pratio  rad predsednika Tadića i moj u vreme kada nismo bili predsednici  može se setiti šta smo govorili i zagovarali i lako zaključiti  da nema Važingtona ili Brisela koji treba da nas tera na ono što  smo učinili“, rekao je Josipović.

Dvojica predsednika su ponovo izrazila očekivanje da će dva  naroda jednoga dana, kada pomirenje bude potpuno, imati zajednički udžbenik istorije.

Ostavi poruku