Tradicionalna manifestacija „Višnjićevi dani 2010“ počeće danas u Bijeljini podizanjem zastave u čast sjećanja na srpskog epskog stvaraoca Filipa Višnjića i polaganjem vijenaca ispred Narodne biblioteke posvećene ovom narodnom pjevaču.Ovu 17. po redu manifestaciju otvoriće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović, najavljeno je iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ u Bijeljini.

U sali bioskopa u 19.00 časova biće održana svečana akademija „Višnjićev duhovni vid“ koju će blagosloviti episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, a obratiće se i načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić. Akademik Rajko Petrov Nogo besjediće o Višnjićevom liku i djelu.

U programu prve večeri manifestacije učestvovaće bijeljinski hor „Srbadija“ sa dirigentkinjom Desankom Trakilović i dječiji hor „Mokranjac“, sa dirigentkinjom Jelenom Trakilović. Nastupiće i Etno grupa SKUD „Crnjelovo“.

Gosti ove večeri biće Dobrica Erić, Svetislav Nenadović, Jovanka Stojčanović-Nikolić, te Ljubomir Ćorilić, Zdravko Zgonjanin i Milan Nikolić.

U okviru manifestacije, koja se ove godine prvi put obilježava u saradnji opština Bijeljina i Ugljevik, kao i sa Šidom iz Srbije, biće organizovan bogat programski sadržaj u sve tri opštine.

Predsjednica SPKD „Prosvjeta“ u Bijeljini Dušanka Novaković ranije je najavila da će 13. i 14. novembra u Šidu biti organizovano otkrivanje spomenika Višnjiću i svečana akademija, gdje se očekuje i prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Narednih dana u Bijeljini će u okviru programa manifestacije biti održano i takmičenje recitatora besjednika, zatim izložbe likovnih radova, dekorativnih tkanina i rukotvorina nakita Udruženja žena „Impuls“, koncerti folklornih igara i pjavanja uz gusle.

Između ostalog, biće predstavljen 32. broj časopisa za književnost, nauku i kulturu „Srpska vila“, te održani javni čas i okrugli sto posvećen Višnjiću.

Ostavi poruku