Naslovna Vijesti Tadić danas na Ovčari iu Paulin Dvoru

Tadić danas na Ovčari iu Paulin Dvoru

0

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas će posjetiti Ovčaru kod Vukovara i Paulin Dvor kod Osijeka i zajedno sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položiti vijence na mjesta stradanja pripadnika hrvatskog i srpskog naroda.Tokom jednodnevne posjete, prve od dvije najavljene za novembar, Tadić će u Vukovaru razgovarati i sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a sastaće se i sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih i predstavnicima srpske manjine.

Tadić je prvi predsjednik Srbije koji dolazi u Vukovar.

Kako je predviđeno programom posjete, predsjednik Srbije će se danas prije podne u Vukovaru prvo sastati sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, a potom će zajedno posjetiti Memorijalni centar u Ovčari i položiti vijence. Na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine ubijeno je oko 200 hrvatskih ratnih zarobljenika i civila.

Tadić i Josipović se potom vraćaju u Vukovar gdje će Tadić razgovarati sa Kosorovom. Nakon toga Kosorova, Josipović i Tadić zajedno će razgovarati sa predstavnicima hrvatskih udruženja žrtava i nestalih u ratu.

Predsjednici Srbije i Hrvatske potom odlaze u Paulin Dvor kod Osijeka gdje će položiti vijence na grob 18 srpskih civila koji su ubijeni 1991. godine.

Tadić će se potom vratiti u Vukovar na sastanak sa predstavnicima srpske manjine, nakon čega će se novim trajektom Vukovar-Bač, koji nosi mirotvorni naziv „Golubica“, vratiti u Srbiju.

Iz kabineta predsjednika Hrvatske najavljeno je da je za kraj novembra planirana Tadićeva zvanična posjeta Zagrebu.

Zvanični Zagreb, skoro sve parlamentarne stranke i najveći dio hrvatske javnosti, pozdravljaju predstojeći susret dvojice predsjednika u Vukovaru i taj događaj doživljavaju kao važan simboličan čin u daljem razvoju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Srbije.

„Polaganje vijenca stradalima na Ovčari samo po sebi predstavlja veliki civilizacijski čin i sigurno će relaksirati odnose dvije zemlje koji su opterećeni prošlošću, ali niko ne očekuje da će time biti otklonjene sve kontroverze“, rečeno je u Josipovićevom kabinetu.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version