SHARE

Предсједник Србије Борис Тадић данас ће посјетити Овчару код Вуковара и Паулин Двор код Осијека и заједно са хрватским предсједником Ивом Јосиповићем положити вијенце на мјеста страдања припадника хрватског и српског народа.Током једнодневне посјете, прве од двије најављене за новембар, Тадић ће у Вуковару разговарати и са хрватском премијерком Јадранком Косор, а састаће се и са представницима хрватских удружења несталих и представницима српске мањине.

Тадић је први предсједник Србије који долази у Вуковар.

Како је предвиђено програмом посјете, предсједник Србије ће се данас прије подне у Вуковару прво састати са предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем, а потом ће заједно посјетити Меморијални центар у Овчари и положити вијенце. На пољопривредном добру Овчара код Вуковара у новембру 1991. године убијено је око 200 хрватских ратних заробљеника и цивила.

Тадић и Јосиповић се потом враћају у Вуковар гдје ће Тадић разговарати са Косоровом. Након тога Косорова, Јосиповић и Тадић заједно ће разговарати са представницима хрватских удружења жртава и несталих у рату.

Предсједници Србије и Хрватске потом одлазе у Паулин Двор код Осијека гдје ће положити вијенце на гроб 18 српских цивила који су убијени 1991. године.

Тадић ће се потом вратити у Вуковар на састанак са представницима српске мањине, након чега ће се новим трајектом Вуковар-Бач, који носи миротворни назив “Голубица”, вратити у Србију.

Из кабинета предсједника Хрватске најављено је да је за крај новембра планирана Тадићева званична посјета Загребу.

Званични Загреб, скоро све парламентарне странке и највећи дио хрватске јавности, поздрављају предстојећи сусрет двојице предсједника у Вуковару и тај догађај доживљавају као важан симболичан чин у даљем развоју билатералних односа између Хрватске и Србије.

“Полагање вијенца страдалима на Овчари само по себи представља велики цивилизацијски чин и сигурно ће релаксирати односе двије земље који су оптерећени прошлошћу, али нико не очекује да ће тиме бити отклоњене све контроверзе”, речено је у Јосиповићевом кабинету.

SHARE

Оставите одговор