Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić najavio je da bi predstavnici novih parlamentarnih stranaka na sutrašnjem sastanku trebalo da odluče kada će biti zakazana prva konstitutivna sjednica parlamenta Srpske.„Za sada postoji verzija koja je realna, a to je da konstitutivna sjednica Skupštine bude 15. novembra, na kojoj će poslanici položiti zakletvu i na kojoj će biti verifikovati mandati novoizabranih poslanika“, rekao je Radojičić za „Glas Srpske“.

On je dodao da je predviđeno da se bira predsjednik i potpredsjednici Narodne skupštine RS, zatim polaganje zakletve, pokretanje inicijativa za izbor delegata za Vijeće naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegata u Vijeću naroda RS, te izbor radnih tijela koji su najpotrebniji za početak rada parlamenta RS.

Komentarišući mogućnost uvođenja trećeg potpredsjednika Narodne skupštine RS, Radojičić je rekao da u preliminarnim razgovorima partija postoji većinska saglasnost oko toga i da bi u tom slučaju prvo trebalo promijeniti poslovnik parlamenta i član 79. Ustava, kojim je propisano da Narodna skupština ima dva potpredsjednika.

Radojičić je rekao da se može očekivati da ponovo bude izabran za predsjednika Narodne skupštine ukoliko za to bude prijedloga i većine u parlamentu Srpske.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u narednom periodu, Radojičić je rekao da ne bi bilo dobro ni za međunarodnu zajednicu ni za BiH, ukoliko bi i poslije 2011. godine Kancelarija visokog predstavnika ostala u BiH.

On je naveo da će i u narednom periodu u BiH dominirati pitanja ustavnih promjena, dodajući da je realno očekivati da učešće međunarodne zajednice u domaćem odlučivanju opadne vodeći ka transformaciji OHR-a.

Ostavi poruku