Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић најавио је да би представници нових парламентарних странака на сутрашњем састанку требало да одлуче када ће бити заказана прва конститутивна сједница парламента Српске.„За сада постоји верзија која је реална, а то је да конститутивна сједница Скупштине буде 15. новембра, на којој ће посланици положити заклетву и на којој ће бити верификовати мандати новоизабраних посланика“, рекао је Радојичић за „Глас Српске“.

Он је додао да је предвиђено да се бира предсједник и потпредсједници Народне скупштине РС, затим полагање заклетве, покретање иницијатива за избор делегата за Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ и делегата у Вијећу народа РС, те избор радних тијела који су најпотребнији за почетак рада парламента РС.

Коментаришући могућност увођења трећег потпредсједника Народне скупштине РС, Радојичић је рекао да у прелиминарним разговорима партија постоји већинска сагласност око тога и да би у том случају прво требало промијенити пословник парламента и члан 79. Устава, којим је прописано да Народна скупштина има два потпредсједника.

Радојичић је рекао да се може очекивати да поново буде изабран за предсједника Народне скупштине уколико за то буде приједлога и већине у парламенту Српске.

Говорећи о улози међународне заједнице у наредном периоду, Радојичић је рекао да не би било добро ни за међународну заједницу ни за БиХ, уколико би и послије 2011. године Канцеларија високог представника остала у БиХ.

Он је навео да ће и у наредном периоду у БиХ доминирати питања уставних промјена, додајући да је реално очекивати да учешће међународне заједнице у домаћем одлучивању опадне водећи ка трансформацији ОХР-а.

Ostavi poruku