Удружење судија Републике Српске /РС/ сматра да је подметање пожара у просторијама бањалучког Основног суда терористички акт усмјерен на рушење судске власти и затражило од органа гоњења преузимање одлучних мјера у откривању и хапшењу починилаца.„Очигледно је да онај који не преза да нападне просторије суда, сутра неће презати ни да нападне судију. Овај догађај показује колико је позив судије тежак и одговоран, али и да је правосуђу потребна додатна пажња јавности, јер су судије, осим излагања често неутемељеној критици, сада изложене и угрожавању живота“, наводи се у саопштењу Удружења судија РС.

Удружење констатује да настала штета усљед пожара нема никаквог утицаја на исходе текућих поступака.

У бањалучком Основном суду ноћас је избио пожар, који је локализован рано јутрос. У пожару нема повријеђених, а уништена је просторија за чување доказа у кривичним поступцима.

У просторији у којој су се налазили докази било је оружја, муниције и дроге, као и фалсификованих исправа, због чега је током пожара избило и неколико детонација.

Портпарол Суда Мирон Бјеловук рекао је да постоје одређене индиције да је пожар у Основном суду Бањалука можда подметнут.

Ostavi poruku